Lika lättviktigt som förväntat

Sverigedemokraternas valupptakt i Landskrona stördes så mycket att partiledaren inte kunde hålla sitt tal.

2 juni 2010 00:00

 

Det är inte bra att partier hindras från att föra fram sina åsikter. Ett parti som kandiderar till riksdagen måste kunna avhålla torgmöten utan att hindras av motdemonstranter. Detta helt oavsett partiets politiska uppfattning. En polisiär fråga som måste fungera i en demokrati.

 

När Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson skulle hålla tal på Rådhustorget i Landskrona på måndagen var de cirka 50 motdemonstranterna så högljudda att han inte kunder hålla sitt tal. Samtidigt noterade polisen på plats att partiet skruvat ner sin ljudanläggning. Om uppgiften, som återges i DN, stämmer är det en intressant faktor i partiets ständigt pågående arbete med att framställa sig som motarbetade martyrer. Om man stänger av mikrofonen själv behöver motståndarna inte skrika så högt!

 


Partiet passade dessutom
på att presentera sin skuggbudget, Sverigedemokraternas första någonsin. Ett tillfälle att granska partiets totala politik kan tyckas. Dock är budgeten precis så förutsägbar och populistisk som man kunde befara. Partiet föreslår således sänkta skatter för pensionärer samt att behålla de fyra jobbskatteavdragen regeringen genomfört, höjda bidrag i sjukförsäkring och föräldrapenning samt höjt tak i a-kassan.

 

Detta skall finansieras med i praktiken stoppad invandring och sänkt bistånd till 0,7 procent av bruttonationalinkomsten. Detta skulle innebära en intäkt på 26,5 miljarder kronor i förstärkning för statskassan enligt partiets beräkningar. Siffror som ifrågasätts av professorn i nationalekonomi Jan Ekberg som noterat att partiet räknar högt på utgiftssidan och lågt på intäktssidan gällande invandring.

 


Det intressanta och uppenbara
är med andra ord att Sverigedemokraterna är helt fokuserade på invandringsfrågan. Hela partiets politik kretsar kring invandring och flyktingmottagande. Klargörande, men inte förvånande. Däremot är det ett missat tillfälle för Sverigedemokraterna att visa huruvida partiet har en heltäckande politik. Om allt ska relateras till invandring alternativt bistånd blir politiken minst sagt futtig i väljarnas ögon.

 

Man bör ha i åtanke att runt 97 procent av väljarkåren i de senaste opinionsmätningarna valde att inte ge partiet sitt stöd. Den efterlängtade riksdagsrepresentationen ser allt mer avlägsen ut. Partiet har inte varit över fyraprocentsspärren på flera mätningar, trenden är snarare nedåtgående.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!