Hushållsnära moderater problem för Sahlin

Just nu verkar Miljöpartiet, inte Socialdemokraterna, vara det största hotet mot en borgerlig valseger.

15 mars 2010 00:00
Siffror kan ibland handla om symbolik. Som när Moderaterna i Sifos opinionsundersökning för mars får 30,8 procent. Skillnaden jämfört med förra mätningen är liten, men i vardagsmedvetandet känns ändå 30 procent mycket mer än 29. Moderaterna var nästan lika starka som Socialdemokraterna redan innan, men nu känns det verkligen!

 

Delvis beror det naturligtvis på att Socialdemokraterna samtidigt gör så dåligt ifrån sig. 34 procent är uselt och särskilt intressant blir en jämförelse av stödet i storstäderna. Där har Moderaterna sedan länge slagit ut Socialdemokraterna som Sveriges största parti. Till och med i en klassisk "röd" stad som Malmö får Moderaterna 43 procent, mot drygt 24 för Socialdemokraterna.

 

Att Moderaterna noterar ett rekordresultat i Sifos väljarbarometer kan bland annat kopplas samman med debatten om hushållsnära tjänster. Rut är en valvinnare för Moderaterna och ett sänke för Socialdemokraterna.

 

Så går det när oppositionsledaren Mona Sahlin (S) går Vänsterpartiets krav till mötes!

 

 

Väljarna straffar alltså Socialdemokraterna - däremot inte Miljöpartiet. De gröna verkar kunna glida runt de besvärliga debatterna och noterar åter rekordstarkt stöd. 10,6 procent säger att de skulle rösta på Miljöpartiet, vilket också erbjuder sin symbolik.

 

Sverige tycks gå mot ett trepartisystem med två stora partier (Socialdemokraterna och Moderaterna), fyra små (av dagens riksdagspartier) och ett mellanstort, det vill säga Miljöpartiet.

 

För den rödgröna koalitionen är detta glädjande, eftersom Miljöpartiets framgångar balanserar de relativt svaga Socialdemokraterna, men frågan är om det håller hela vägen för De gröna? Enkelt uttryckt kan man fråga sig hur många av Vänsterpartiets krav de båda språkrören kan acceptera utan att skrämma bort många mittenväljare.

 

 

En annan sak är att höstens till synes klassiska höger-vänsterval kan domineras av delvis fel kombattanter. Att Moderaterna dominerar på borgerlig sida borde förstås inte vara något problem för partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt, men kan ändå bli det om de tre mindre borgerliga partiernas kräftgång fortgår. Som vanligt ligger Kristdemokraterna sämst till och riskerar att åka ur riksdagen.

 

Samtidigt riskerar de kommande valduellerna mellan Reinfeldt och Sahlin att bli låghalta eftersom koalitionens sergerchanser i så stor utsträckning beror på Miljöpartiets framgångar.

 

Det finns alltså goda skäl att fråga sig vilken politik Miljöpartiet vill driva, eller annorlunda uttryckt hur röda De gröna är beredda att bli för att få några statsrådstaburetter.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrköpings Tidningar mars