Hur splittrade kan tre partier vara?

23 februari 2010 00:00
Branschorganisationen Almega redovisade nyligen en rapport som visade att hemservicebranschen har 11 400 anställda. Inte illa för en näring som knappt existerade för tio år sedan. Existerade är kanske fel beskrivning, den existerade men arbetet utfördes nästan uteslutande svart.

 

Framväxten av företag och arbetstillfällen inom hemservicesektorn har en mycket enkel förklaring, införandet av skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Regeringens förslag kallades föraktfullt för "pigavdrag" och infördes under hårda protester från oppositionen.

 


Enligt Almega så har fyra av fem
inom näringen gått direkt från arbetslöshet till jobb. Ett antal tusen som gått från bidrag till jobb, lön och skatteinbetalningar samtidigt som en svart sektor av ekonomin i stora delar blivit vit. En viktig och välfungerande reform av regeringen Reinfeldt.

 

Oppositionens inställning till avdraget för hushållsnära tjänster är kluven. Minst sagt. Frågan är om det går att vara mer splittrade än de rödgröna partierna är.

 

Socialdemokraterna mörkar i frågan och Thomas Österos uppger för SVT att "vi återkommer med besked". Kanske en kraftfull utredning i frågan? Vänsterpartiet vill riva upp skatteavdraget och därmed slå undan benen på de som jobbar i branschen. Miljöpartiets Mikaela Valtersson uppger att partiet inte vill göra något som orsakar att jobb försvinner (gäller det även kärnkraftsavvecklingen kan man fråga sig).

 

Almega har i en beräkning kommit fram till att ungefär hälften av de som jobbar inom hemservicebranschen skulle förlora jobben direkt om skatteavdraget försvinner. Varför vill vänsterpartisterna "sparka" på just dem som fått jobb ganska nyligen? Och vad tänker sig Lars Ohly och de andra att erbjuda dem i stället? Höjda bidrag?

 

Miljöpartiet har uppenbarligen tänkt lite längre än kamraterna på vänsterflanken. Socialdemokraterna tar det säkra före det osäkra och säger inte vad partiet tycker i frågan. Väljarna får vänta med besked, kanske bäst att vänta tills efter valet!

 


Avdraget för hushållsnära
tjänster är ett av många exempel där oppositionen inte bara saknar en gemensam politik utan dessutom tycks ha en diametralt motsatt syn. Spretigt är bara förordet. Ständigt dyker det upp frågor där de rödgröna befinner sig väldigt långt ifrån varandra.

 

Oppositionens inre slitningar går kanske över med tiden. Mer säkert är att begreppet "pigavdrag" används allt mer sällan av seriösa debattörer.

 

När regeringsförmågan diskuteras brukar de rödgröna hävda att de kommit överens i ett antal budgetuppgörelser. Sant, skillnaden är dock att det är en sak att komma överens om ett övergripande ramverk. En regering måste även enas om detaljerna och gemensamt stå upp för allt man kommit fram till.

 

Kan bli intressant, eller förhoppningsvis inte.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!