Välja bort ersättning

18 december 2009 00:00
Försäkringskassan rapporterar att ungefär en av fyra som riskerar att bli utförsäkrade efter årsskiftet har anmält att de inte tänker delta i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram. Således riskerar de att bli utan ersättning, utöver den de eventuellt tjänar på att arbeta deltid.

 

Hur dessa personer försörjer sig är "inget som faller inom socialförsäkringens ansvar", säger Ulrika Persson, som är chef för sjukförmåner på Försäkringskassan till Ekot.

 

Av de 6 800 som hamnat hos Arbetsförmedlingen är det 2 500 som frivilligt valt att avstå från deltagande.

 

Man kan ha vilka synpunkter som helst om ersättningnivåer, krångel, regeländringar och annat som rör sjukfrånvaro och arbetslöshet.

 

Men om någon person av olika skäl väljer att inte delta i den verksamhet som krävs för att Försäkringskassan ska betala ut ersättning får denne också acceptera konsekvenserna.

 

Dessutom är det knappast första gången det framförs skarp kritik mot Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och ersättningssytemet.

 

Skällsordet "vuxendagis" har vi hört förut.

 

 

Media lägger för stunden stor vikt vid att hitta exempel på individer som på olika sätt får problem eller i värsta fall hamnar mellan stolarna. Det är den enkla och publikfriande lösningen. En fråga som också borde ställas oftare är vilket ansvar varje individ har för sin försörjning.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!