Mona Sahlin som cyniker

3 december 2009 00:00
Det känns självklart att vara där, sa Mona Sahlin innan hon åkte till Saab i Trollhättan. Onsdagens presskonferens var utsatt till klockan nio på morgonen. Allt var klart och upplagt för traditionell sahlinsk upprördhet. Fast så kom GM:s bildirektörer i Detroit fram till ett annat beslut än att lägga ner Saab omgående och Sahlin snuvades på sin stund som medkännande politiker.

 

Även om ingen tror att Mona Sahlin önskade att GM skulle leverera ett negativt besked för Saab fanns sannolikt förhoppningen att Socialdemokraternas partiledare skulle dyka upp likt gumman i lådan och vara alla goda gåvors givare till den svenska bilindustrin. Givetvis hade hon passat på att avlossa bredsidor mot regeringen och mer eller mindre lagt skulden på Fredrik Reinfeldt (M) för att världen inte ser storheten i bilarna från Trollhättan.

 

Nu blev det ett västgötaklimax av det hela. Saab får som konstaterats en månads respit. Så den ackumulerade upprördheten över regeringens senfärdighet som Sahlin planerade att leverera fick hållas tillbaka när hon i stället fick mana till "nationell samling" bakom Trollhättan och Saab. Sahlin krävde dock att staten måste "vara beredd att gå väldigt långt". Fast det verkar inte längre handla om att förstatliga bolaget eller att ge bort skattepengar till amerikanska jätteföretag.

 

Bollen låg på straffpunkten och det var bara för oppositionsledaren att rulla in den i öppet mål, var det tänkt i alla fall. Nu snubblade Sahlin på sin önskan om att vara i strålkastarljuset och fick nöja sig med att i praktiken hålla med om regeringens olika satsningar för bilindustrin.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!