Alibi för fildelning?

13 juli 2009 00:15
Olaglig fildelning är ju så himla kul. Men hur ska man försvara sig?

 

Många är dem som riktar in sig på integritets- och anonymitetsfrågor. I vissa fall känns engagemanget högst genuint, något jag har stor respekt för. I andra fall verkar det mest vara ett alibi för andra intressen. Ett alibi för att...

 

..tjäna pengar, som i fallet med bredbandsoperatörer och fildelningssajter.

 

...vinna val. Plötsligt är ledade Socialdemokrater ivriga förespråkare av integritet. Precis som om de någonsin brytt sig tidigare.

 

...kunna fortsätta konsumera stora mängder kultur utan att bry sig ett dugg om dem som lagt ner tid och pengar på att skapa den.

 

Det senare torde vara det vanligaste. Jag har försökt tyda fildelarnas argument, främst bland vänner.

 

1. Jag skulle gärna betala, men industrin har varit så sega på att ta fram schysta lösningar för det. (Och det var rätt att stjäla möbler innan Ikea etablerade sig.)

 

2. Efter alla mellanhänder blir det bara en liten del kvar till artisten. (Vilket går från "lite" till "inget alls" vid olaglig fildelning.)

 

3. Vi kan ju inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration. (Vi bör med andra ord tillåta fortkörning och svartarbete också.)

 

4. Det är ju ändå så liten risk att man åker fast. (96 procent av villainbrotten klaras aldrig heller upp.)

 

5. Jag skulle ändå inte konsumera all den kultur som jag får tillgång till via olaglig fildelning. (Vilket rimligen gäller alla typer av stölder.)

 

Själv behöver jag varken alibi eller motargument. Jag gillar nämligen idén om upphovsrätt. Skälen är moraliska.

 

Musik gör livet typ 3000 procent roligare. Det har jag flertalet artister och musikskapare att tacka för.

 

Jag skulle få oerhört dåligt samvete om de inte fick något tillbaka. I grund och botten handlar det om en respekt för den som förmår skapa något nytt och nyttigt, oavsett om det gäller Spoore, cancermedicin, fransk dogmafilm eller Lo-Fi-FNK:s nästa skiva.

 

För det finns en annan dimension av debatten om illegal fildelning, bortom politiken. Som liberal ifrågasätter jag politiska lösningar, oavsett dess intuitioner och innehåll. Svaret finns istället inom oss själva.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!