Meningslösa förhandlingar

13 maj 2009 00:20
Kan man förhandla med någon som man på förhand vet kommer att strunta i förhandlingsresultatet? Svaret borde vara nej.

 

Ändå är det precis den taktiken som Pakistans regering försökte använda gentemot talibanerna i bland annat Swatdalen. Förhandla med en motpart som bara väntar på att kasta sig över strupen.

 

Resultatet blev att centralregeringen lämnade Swatdalen och dess invånare i talibanernas händer. Sharialagstiftning och en dryg miljon flyktingar har blivit effekterna på bara några veckor.

 

 

Nu genomför regeringen, efter betydande påtryckningar från USA:s president Barack Obama, en offensiv mot talibanfästen i Swatdalen. 15 000 soldater ur armén, understödda av bombplan och tungt artilleri ska försöka få talibanerna på flykt.

 

Fredsavtalet från tidigare i våras får sägas vara överspelat. Vilket det var redan tidigare när talibanerna sökte sig till nya områden att talibanisera.

 

USA fruktar att "frizoner" för talibanerna i Pakistan snabbt blir detsamma för al-Qaida som kommer att använda möjligheten för att träna och samla sig för attacker in över den afghanska sidan.

 

I går kom rapporter om en på kort tid tredje gasattack mot en flickskola i Kapisa-provinsen i Afghanistan. 90 elever, lärare och vakter fick föras till sjukhus efter att det börjat må illa och kräkas.

 

Den som tror att förhandlingar och eftergifter fungerar för att stoppa talibanerna bör veta vad som väntar.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!