Upplev Norrköping vill inte stå för notan

Vd:n Stefan Papangelis anser inte att bolaget ska behöva betala för polisbevakningen vid ett gratisevenemang som Augustifesten.

7 maj 2013 13:46

Sommarens evenemang Industrisemester, som i år skulle ha arrangerats för tredje gången i Norrköping, ställs in. Anledningen är att arrangören Upplev Norrköping fått ett förhandsbesked från polisen om att man för första gången kommer att debitera kostnaden för polisbevakningen av Augustifesten.

– Jag har svårt att acceptera att ett gratisevenemang för i det här fallet Norrköpingsborna ska behöva kosta så mycket. Det är en sak om vi skulle göra evenemang som vi tog betalt för, men nu har vi inga intäkter. Jag anser att vi inte ska behöva betala för bevakningen, säger Stefan Papangelis, vd på kommunalägda bolaget Upplev Norrköping.

50-procentig ökning

Pengar som skulle ha finansierat Industrisemester går i stället till att betala polisnotan för Augustifesten. Det handlar om en kostnad på drygt 330 000 kronor.

– Det blir ganska stora belopp man pratar om i det här fallet. Om man sätter det i relation till våra övriga kostnader av Augustifesten så har vi nästan en 50-procentig ökning om det blir så att vi får den här stora kostnaden som man gett oss i förhandsbeskedet, säger Stefan Papangelis.

Bedöms olika

Han är kritisk till att polismyndigheten gör olika bedömningar i olika distrikt.

– Vi hör ju med kollegor runt om i landet som gör liknande saker, både i bolagsform och andra former, att man bedömer saker på olika sätt. Det är det jag ställer mig mest frågande till. Om man nu ska ta betalt så ska man ta betalt. Men det måste en finnas en linje som är rak och enkel att tyda över hela landet.

De senaste åren har Industrisemester inneburit konserter på Holmentorget med artister som Veronica Maggio, Mikael Wiehe, Kapten Röd och Den Svenska Björnstammen. Konserterna har varit gratis för besökarna. På Trappan har det även anordnats dansbandskvällar med liveband.

Augustifesten påverkas

Utöver att Industrisemester utgår i år så kommer även Augustifestens program till viss del att påverkas av den ökade kostnaden.

– Fortsätter det på det här sättet är jag rädd att evenemangs-Sverigekartan kommer att ritas om i framtiden, att det kommer att ske mycket färre evenemang. Det kommer inte att gå att genomföra evenemang om man ska betala så stora kostnader för de här polisiära insatserna. Det ser jag som en jättefara, säger Stefan Papangelis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanette Söderwall