Klanger i saknaden av en far

23 februari 2013 00:00

I Lilla galleriet på Galleri Kronan är Wolfgang Peter Menzel i färd med att göra i ordning sin installation Hemtrakter inför dagens vernissage.

Den består av ljudklanger och målningar, men namnet på utställningen ska inte uppfattas alltför bokstavligt och
i själva verket rymmer det en hel del sorgsen ironi.

- Jag såg en film och fastnade för repliken "Your home is where your story begins" - ditt hem finns där din berättelse börjar - och det är vad jag försöker gestalta, förklarar han.

Men installationen anspelar framför allt på hans far, som var ubåtsman under andra världskriget.

- Ubåten sänktes våren 1945 och jag föddes i augusti, så jag träffade honom aldrig och det var där det började gnaga, säger han.

På en av väggarna sitter en ljudanläggning och
i hörlurarna kan man höra hans ljudkonst eller klangpoem, som han säger själv.

- Det är något jag ägnat mig åt det senaste tolv åren, säger han och berättar att verket My Father - The Sea nominerades till Prix Italia 2007. Det är 43 minuter långt och tillkom i samarbete med den norske tonsättaren Ola Eseth Moen. Det innehåller också en text som skrivits och läses av den australiensiske skådespelaren Nicholas Hope.

Men i den lilla utställningslokalen finns också ett antal målningar som anspelar på ljudkonsten. Några är dova och ödesmättade, men i andra finner man direkta anspelningar på ubåten som gick under någonstans i Nordatlanten.

Exakt var hans 23-årige far dog går inte att fastställa, vilket fått Wolfgang Peter Menzel att låna namnet på en ö som de venetianska bröderna Zeno från 1400-talet ritade in på en karta över området. Den heter Podalida, men är ett rent påhitt av två fantasifulla herrar som aldrig varit i närheten de nordliga vatten som de ansåg sig känna till.

- Det finns inte en ö där så långt ögat når, men det har blivit platsen för mig. Det är där min berättelse börjar, säger han och pekar på en målning som återger öns konturer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!