Musikaliskt bubbel

Trettondagskonserten öppnar konsertvåren för Norrköpings Symfoniorkester och brukar bestå av kortare, lättsammare och... ja låt oss säga bubbligare stycken än vanligt.

7 januari 2013 09:05

En bra trettondagskonsert är som ett glas champagne.

Detta var ett riktigt fint glas, smakfullt arrangerat och med underhållande solister. Vare sig anspråkslöst eller överlastat.

Dagens dirigent, Josef Rhedin, visste precis hur mycket energi som krävdes för att få Offenbachs Gaité Parisienne snärtig medan Dvoráks slaviska dans i e-moll präglades av ett mjukt flöde. Rhedin är även kompositör och han presenterade sin filmmusik till tv-deckarna Stenhuggaren & Olycksfågeln från flygeln. Stämningsfull och för genren ovanligt självständig musik, som passade bra i svit.

Musikalartisten Evelyn Jons med sin varma, direkta röst var en ny bekantskap för mig men påminde om "entertainers" av den amerikanska sorten som Barbra Streisand och Bette Midler. Redan i sitt första nummer, One Hundred Easy Ways to Lose a Man, visade Evelyn Jons sig vara solklart charmig och avspänd och hon gick helt in för - och lyckades med - att smälta den eventuellt kvarvarande isen med inlevelse.

Fredrik Zetterströms första solo var Katalogarian (’Madamina! Il catalogo è questo’) ur Mozarts opera Don Giovanni och hans stämma var behaglig, mörk och klangfull. I Wagners Sången till aftonstjärnan verkade denne baryton pressad i det höga läget, men det var inget som märktes i ljusa partier i andra verk. I Stars, från Les Miserables, tände han plötsligt till halvvägs och levde sig in i rollen så som han inte gjort lika mycket tidigare. Det var som om ljuset tändes.

Båda var de lite osäkra när de närmade sig den andres genre. Zetterström har operarösten och Jons har den uttrycksfulla textningen, men så länge hon var överst var det mycket, mycket bra. Mot slutet av konserten höjde de värmen med ett underhållande musikalmedley (Oldies Medley av Øivind Westby) där den röda tråden var Anything You Can Do I Can Do Better (här gällde det sång så klart).

I extranumret Där ska du ge min hand, även den ur Don Giovanni, var de riktigt uppvärmda och levde sig in i kurtisen så att de sprang ut från scenen med fnitter på läpparna och snabbt in igen för applåder. Trettondagens sedvanliga Champagnegalopp och Radetzkymarsch kom som extra extranummer.

TRETTONDAGSKONSERT

Solister: Evelyn Jons och
Fredrik Zetterström

Dirigent: Josef Rhedin

Norrköpings
Symfoniorkester

De Geerhallen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!