Omöjligt på ett sympatiskt sätt

14 december 2012 09:43

Allkonstverk får mig att tänka på höga C:n frampressade av en bystig valkyria i en wagnersk gudasåpa. Men lika gärna kan det förstås handla om en sci-fi-saga för internetåldern kopplad till ett konceptalbum
av ett tjeckiskt rockband illustrerat med serie-
tidningssvärtade teckningar.

I Mardosas kortroman Nanobook leks det hejvilt med populärkulturella klichéer. En galen professor utvecklar en teknik för att slå ut virus genom att
i dataspelsliknande sessioner styra en mikroskopisk ubåt genom kroppens kärlsystem. Samtidigt går en seriemördare lös, och jakten på en bortsprungen mekanisk hund leder till ett virtuellt triangeldrama, tillspetsat med en flickvän i koma.

Stilen, som påminner en del om Erland Loes, är naivistiskt enkel, men inte utan finesser: "Det sägs att tiga är guld, men guld kan ibland vara en väldigt tung metall". På en medföljande cd-skiva av det tjeckiska bandet Tata Bojs, där både Mardosa och illustratören Milan Cais spelar, varvas storvulna rockoperaposer med melodiösa poplåtar och en robotaktig berättarröst.

Hela projektet är omöjligt på ett sympatiskt sätt som, inbillar jag mig, bevarar ett litet stråk av svunna tiders tjeckiska dissidentanda.

MARDOSA

Nanobook

Illustrationer: Milan Cais

Översättning: Lova Meister

Aspekt

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!