Norrköpingsbornas krukväxter i hennes konst

De senaste dagarna har Hiroko Tsuchimoto bett Norrköpingsborna om att få krukväxter. Dem ska hon använda i sin nya utställning.

Kultur 11 oktober 2019 14:00

Under lördagen, den 12 oktober, är det vernissage för den japanska konstnären Hiroko Tsuchimotos utställning "Negotiated manners" på Verkstad konsthall på Tunnbindaregatan.

Krukväxter har en av rollerna i utställningen som tar upp spörsmålet om att inte känna sig hemma i någon av sina kulturella kontexter.

– Det handlar om att känna sig mittemellan, säger hon.

Hiroko Tsuchimoto har tillbringat hela veckan i Norrköping för att förbereda sin utställning. Det har hon bland annat gjort genom att be Norrköpingsbor hon har stött på på gatan att donera en krukväxt.

– Inte lätt. Jag är lite blyg. Men Norrköpingsborna är verkligen hjälpsamma och snälla. Får se hur många krukväxter jag får ihop. De ska ingå i utställningen. Under tiden vårdar jag växterna och alla som har donerat får en ny växt, som har tillhört någon annan, när utställningen är slut.

Hiroko Tsuchimoto är uppvuxen i Sapporo men är sedan elva år tillbaka baserad i Stockholm. Hon berättar att hon arbetar i flera olika material och uttryck och intresserar sig för hur olika känslolägen påverkar olika sociala situationer. I sin performance "Laboratory of politeness" som inviger hela utställningen utforskar hon fenomenet artighet.

– Artigheten går att kritisera. Den kan vara ett sätt för att positionera sig själv eller bedöma andra. Det är sådant jag undersöker. Bland annat jobbar med textil där jag broderar texter med svarta pärlor, berättar hon.

Utställningen pågår till den 2 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa