Mitt i naturen med Elin Magnusson

Konstnären Elin Magnusson undersöker vad som är natur och kultur genom att agera förklädd bland djur i en förföriskt filmad natur.

27 augusti 2013 11:33

En film som ska bli en installation och visas på två skärmar samtidigt. Ett väl tilltaget av kvistar flätat fågelbo som hänger från taket. Men för övrigt ligger konsthallen Verkstad på Kvarngatan öde. Elin Magnusson har en hel att jobba med innan hennes utställning Act on Instinct, som öppnar idag, är fullbordad.

– Det blir fler skulpturer, de är alla ett slags boningar och alla kommer att hänga fritt i luften, säger hon och gungar sin fågelboskulptur som om det vore en vagga.

De andra skulpturerna är färdiga men ska fraktas från den gård på Vikbolandet som är viktig för hennes skapande.

– Jag gillar djur och natur och platsen är min familjs sommarställe. Min farfar var bonde där, pappa – som är min närmaste assistent – jagar och dödar men jag gör naturen till min, använder den på mitt eget sätt, förklarar hon.

Och det visar den femton minuter långa filmen från samma plats. Den är till stora delar vackra naturbilder och vyer, motljus, gyllene fält med havre, kor och hästar, rådjur, räv och älg. Och mitt i denna naturidyll agerar Elin Magnusson iförd en heltäckande råddjursdräkt, vandrande på två ben släpar hon på gosedjurskid fastbundna i en snodd.

– Jag ansträngde mig för att skapa en film som var vacker och långsam. Så kommer det ett rådjur och får bilden att skeva.

Hon har tillbringat mycket tid ute i naturen för att fånga de vilda djur som förekommer i filmen och scenerna med det mer mänskliga rådjuret övergångarna.

Till filmen talar Elin Magnusson och det blir en berättelse om att inte passa in eller tvingas att anpassa sig till rådande normer och värderingar. Att det finns en instinkt att föda ungar och föra släktet vidare och vad som händer om instinkten för individuell frihet är ännu starkare. Elin Magnusson, född 1982, erkänner att frågorna är aktuella och hon håller med om att hennes tidigare arbeten också handlar om normer.

– Jag har ett stort frihetsbehov och tycker det är intressant vad som när man inte passar in.

Gestaltningen som rådjur gör det intressantare, Elin Magnusson kliver in i en biologisk kontext, där biologistiska tolkningar om könstillhörighet, uppträdande och fortplantning är starka. Iklär hon sig också en modersroll när hon agerar djur?

– Jo, delvis rådjuret vill ju inte överge sina kid. I en scen i filmen binder hon fast dem vid en trädstam för att skydda dem, hon vill ju inte att räven ska ta dem men kanske har hon en längtan efter en kväll på krogen eller nåt, säger hon.

Utställningen pågår en vecka in i oktober och på Kulturnatten den 28 september håller hon en performance. Filmen ska också visas på konstbiennalen i Moskva under september.

Act on Instinct är en film om motsättningen mellan individens frihet och att inlemmas i samhällets organisation, kanske slutet på den frigörelseprocess som börjar i puberteten. Eller som Elin Magnusson själv säger i sin film: "Jag är rädd att det inte ska finnas plats för mig".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!