Konsten som ska ta plats under Bråvallafestivalen

Drömmar, fluorescerande färg och rörliga installationer ska göra Bråvallafestivalen till en konstupplevelse.

14 maj 2013 16:27

Bråvallafältet ligger gräsgrönt och öde. Det är i vårsolen en visuell erfarenhet i sig. Men den ska förändras. Under Bråvallafestivalen om en dryg månad ska projektledaren Anders "Gresse" Grentzelius och hans samlade curatorer bidra med mer bildkonst till festivalen.

Yvonne Olofsson representerar Konsthallen Verkstad och föreningen med samma namn som driver den.

– Vi kommer att göra en platsspecifik utställning med fem olika konstnärer. Vårt tema är Place Party People, berättar hon.

De flesta av de fem konstnärerna kommer från Östergötland. Cecilia Ahlqvist som arbetar med performance ska samla festivalbesökarnas drömmar och uttrycka dem. Rebecka Bebben Andersson kommer under festivalen att utföra en illustrationssession i 24 timmar i sträck. Siri Frances, serietecknare och konstnär, vill genom kollektivt skapande förändra rummet, Erik Månsson kommer att skapa en antites till festivalen, en fristad för sinnesfrid. Hanna Andersson kommer att använda fluorescerande färg som lyser i mörkret.

Hedvig Solvik och Teresa Häll är mer hemlighetsfulla, men säger i alla fall att de kommer skapa stora, riktigt stora, rörliga objekt.

– Men de kan nog bara flyttas nattetid annars kan besökarna komma i vägen, säger Anders Grentzelius efter att ha givit mig ledtråden "container" och talat om höjder på åtta tio tolv meter.

Det låter nästan som en invaderande pansarvagnsbrigad.

– Ja, det är nästan som en stridsvagn, en lätt stridsvagn, säger Teresia Häll och ser nöjd ut.

Maria Ackerfors och Samuel Thylander ska skapa ett chill out-område.

– Pink flamingos. Vi är inspirerade av ett hotell i filmen Fear and Loathing in Las Vegas, säger Samuel Thylander.

Deras idé övertygade Anders Grentzelius som vidhåller att Visual Art Experience kommer att bli unikt i festivalsverige. Konsten på Bråvallafestivalen kommer att börja byggas dagarna före midsommar.

Alla curatorer i Visual Art Experience har sin bakgrund i programmet Kultur, Samhälle, Mediegestaltning på Campus Norrköping. Anders Grentzelius och Yvonne Olofsson har gått där, Teresa Häll och Hedvig Solvik läser på mastersprogrammet, och Maria Ackerfors och Samuel Thylander är KSM-studenter.

Men alla är överens om att det är kul att bidra till något som görs för första gången och där möjligheterna står öppna, om än förväntningarna är höga. Vi går till stängslet som skiljer oss från det blivande festivalområdet och ser en grävskopa och några lastbilar arbeta i fjärran.

– Hur höga är dom där? Kolla, vi kommer att synas bra, säger Anders Grentzelius och blickar ut över fältet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!