Rebelliskt liv på kurorten

6 september 2011 08:40

Alla ska dua varandra och ingen lyfta på hatten, men de fattiga patienterna måste ändå förlägga sina brunnsbesök till natten för att de bättre bemedlade ska slippa beblanda sig med dem. Trots doktor Liljedahls reformiver består klassamhället på kurorten Augustenbad, där överklassen lojt fördriver tiden i väntan på tillfrisknande medan de passas upp av den hårt slitande personalen.

Det är en förträfflig miljö Anneli Jordahl valt för sin andra roman Augustenbad en sommar, en sluten plats full av spänningar och jäsande oro, missbruk, sjukdom och lustar, där nymodiga hälsoteorier tillsammans med sociala experiment och stora doser tristess utgör ett explosivt recept.

Tiden är densamma som i Jordahls debutroman om Ellen Key, Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet), de radikala idéernas och borgerliga konventionernas sekelskifte. Till Augustenbad och doktor Liljedahls benhårda tro på brunnsvatten och kalla bad anländer poeten Andreas Öman för en sommarlång vistelse. Han har större talang för att dricka än för att dikta, men hans förmögna fru kräver att han tar itu med sin alkoholism. Medan han plågar sig igenom abstinensens alla faser låter han sina blickar falla på den vackra unga strykerskan, men dras också till en syfilitisk rättsrådinna som inväntar sin död med onda sagor.

Augustenbad en sommar är en roman med många spännande trådar, men efter en stark inledning tappar den något av koncentrationen. Samtidigt som den självömkande diktaren nyktrar till mörknar romanen och hela kurorten tycks röra sig mot ett upplösningstillstånd.

Fast trots att Jordahl staplar dramatiska händelser känns berättelsen alltmer stillastående, ja, går närmast på tomgång. Det är i första delen av romanen Jordahl verkligen imponerar, särskilt i skildringen av den brännande törsten och alkoholens lockande sirensång.

Lysande lättsamt och sinnligt med ett stänk av ironi fångas lusten till drycken, värmen, livsgnistan. Och även om hjälten är ett patetiskt och självupptaget svin gestaltas han så livfullt att man dras med i hans rebelliska trots mot doktorns principryttarregemente.

Litteratur

ANNELI JORDAHL

Augustenbad en sommar

Norstedts

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!