Vill skapa kreatörskvarter

Pelle Filipsson fick en idé och framåt våren ska det märkas att något är på väg att hända i kvarteret runt Kulturkammaren.

4 november 2010 00:00
Förhoppningen är att området ska bli en mötesplats för olika slags kreativa aktörer.

 

- Vi vill få bort parkeringen för att i stället skapa en skulpturpark och göra scener av lastbryggorna. Dessutom vill vi ha ett café här på gården, säger Pelle Filipsson när vi träffas utanför entrén till Kulturkammaren.

 

Han talar också om att låta graffitimålarna i Norrköping färglägga en vägg och dekorera en ventilationstrumma längs en av de röda tegelfasaderna.

 

Sedan tre månader är han verksamhetsansvarig på Kulturkammaren, men har också formulerat en plan som syftar till en mer omfattande förvandling av området. Inspirerad av förebilder utomlands skapade han en hemsida där han förklarade vad som kunde göras.

 

- Det sammanföll med en ganska sorglig tid, då Kammaren stod inför nedläggningshot, eftersom det inte hände tillräckligt mycket, säger Pelle.

 

 

Han presenterade förslaget för politiker och tjänstemän på kommunen och gensvaret var positivt.

 

Men det betyder inte att han fått löften om ekonomiskt bistånd eller att det är frågan om ett formellt uppdrag, men i våras fattade kultur- och fritidsnämnden ett beslut att stödja planen. Pelle Filipsson uppfattar det som om han fått "tummen upp" att gå vidare.

 

- Nämnden förklarade i maj att man ställer sig bakom oss. Beslutet finns nedtecknat, men samtidigt är det svårt att avgöra vad det betyder, men jag vet att de är intresserade och jag lobbar stenhårt för det här, säger han.

 

 

I kvarteret finns Östgötateaterns administration, Kulturhuset, Grammofon och alla föreningar som har Kulturkammaren som hemvist.

 

- Vi har satt ihop en gårdsgrupp med representanter från alla intressenter här omkring, säger han och betonar han inte är ensam om arbetet.

 

Det pågår en diskussion om området ska betecknas som ett kulturkvarter eller en samlingsplats för kreatörer. Själv förespråkar han det senare.

 

- Det är viktigt att det inte bara blir teater eller bara musik. Vi vill blanda åldrar och olika uttryck. Därför talar jag hellre om kreatörskvarter, säger han och förklarar att begreppet kultur kan exkludera.

 

Han menar att många unga drar sig för att gå till något som förknippas med kultur och han har också märkt att det kan vara svårt att anordna en del workshops och andra aktiviteter.

 

Däremot ser han gärna att kvarteret blir en plats för korsbefruktningar mellan konst och teknik.

 

- Det finns något som heter Fab labs, som skapats på MIT i USA. Det är ett slags laboratoriemiljöer där kulturutryck används för att komma på olika tekniska lösningar, säger han och berättar att det finns motsvarigheter på olika håll i världen, men att han inte känner till något liknande i Sverige.

 

 

Kanske kan en sådan verksamhet inkvarteras på fjärde våningen i byggnaden mittemot. I dag rymmer lokalen ett möbelmagasin, men den är inte särskilt lämplig för hanteringen av stora tunga möbler. Sedan länge pågår det också försök att hitta ett alternativ.

 

Pelle Filipsson vet vad han vill göra den dagen lokalen står tom.

 

- Vi skulle kunna förvandla utrymmet till ett kulturföretagshotell och bygga om så att man kan få in ateljéer, kontorsutrymmen eller verkstadsplatser. Det är en vacker lokal med stora fönster och tillsammans med allt annat skulle det här bli ett häftigt kvarter, säger han.

 

Allt befinner sig fortfarande i ett inledningsskede och än återstår många frågor att lösa, men fram mot våren ska det i alla fall märkas att något är på gång.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pauli Olavi Kuivanen