Nam Le öppnar världen i debuten

22 mars 2010 09:06
Sällan har väl en bok gett en så genuin känsla av resande. En globaliserad prosa, som flödar av energi i den nu på svenska utkomna Båten av Nam Le.

 

Det är en enastående debut, som knockat den internationella kritikerkåren, med rätta.

 

Nam Le rör sig som fisken i vattnet i de mest skilda miljöer och gestalter. I inledningsnovellen Kärlek och vördnad och medlidande och stolthet och barmhärtighet och offervilja är den berättande rösten en före detta advokat, född i Vietnam, utbildad i Australien, nu en debuterande författare i USA, just såsom Nam Le själv.

 

 

På en svidande vacker prosa, psykologiskt insiktsfull och djuplodande i detaljer tar Nam Le oss med i ett möte mellan Vietnam och Amerika, mellan far och son. Fadern på besök i den sunkiga författarlyan, hans skräckfyllda krigsminnen, Song My, och sonen, en whiskypimplande amerikaniserad intellektuell, elev på en skrivarskola, med amerikansk flickvän.

 

Konflikterna från förr, kulturkrockarna, generationsmotsättningarna och samtidigt ömheten, försöken att överbrygga motsättningar är imponerande framställda. Här finns liksom genomgående i novellsamlingen en protest mot "etnisk" litteratur, här är det större än så, en prosa av kött och blod.

 

 

I slutnovellen med bokens titel är det de vietnamesiska båtflyktingarnas öden på väg mot Australien vi möter.

 

Mellan dessa berättelser från barndomslandet låter Nam Le oss möta en colombiansk tonåringskilles våldsamma tillvaro som inlemmad i knarkmaffian, en flicka i Hiroshima, just innan atombomben förintar allt, en amerikansk cancersjuk konstnär på deken och hans försök att möta sin dotter efter sjutton år (hon är arton), en kvinna från USA som tagit sig till Teheran för att få inblick i den iranska motståndsrörelsen, en fiskeby i Australien där barnen talar.

 

Med imponerande variationsrikedom dyker författaren ned i de mest skilda öden och miljöer och det är bara att följa med, njuta av språket och förskräckas över allt våld och lidande livet innehåller och den längtan efter samhörighet och frid som är bärande för att bryta det destruktiva.

 

Nam Le besöker nu Sverige på sin lanseringsturné. Han är med denna debut redan en internationellt upphöjd författare och det ska bli intressant att se hur han går vidare.

 

Litteratur
NAM LE

 

Båten

 

Översättning: Ylva Mörk

 

Natur & Kultur
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!