Familjer i skuggan av kriminaliteten

De intagnas svårigheter att tala om sina familjer blev upprinnelsen till Anne-Li Ramirez familjedrama När änglar faller längre ner än botten.

27 mars 2008 00:17
Uppföljningen och samtalen är lika viktiga som själva pjäsen, förklarar Anne-Li Ramirez och Isabell Lindström från teatergruppen Off-Stockholm, som i går satte upp När änglar faller längre ner än botten på Kulturkammaren.

 

 

- Det är ett familjedrama om utsatta människor som lever i skuggan av kriminaliteten. Den är baserad på intervjuer som jag har gjort och belyser särskilt situationen för de intagnas barn, säger Anne-Li Ramirez, som både skrivit pjäsen och regisserat.

 

I onsdags spelades pjäsen på Kolmårdsanstalten och tidigare har man besökt fängelser som Hall, Kumla, Håga, Hinseberg och Färingsö, men många återstår förklarar Isabell Lindström som är är samordnare för projektet.

 

 

Arbetet består egentligen av tre steg och pjäsen är bara det första, som ska göra samtalen möjliga. Ett andra skede består av återbesök och det tredje, som inte kommit igång ännu, är ett barnboksprojekt.

 

- De intagna får vända sig till sina barn. Skriva en dikt eller brev, som vi kommer att sammanställa i en bok, säger Anne-Li Ramirez, som förklarar att man som teaterkonstnär också måste ta ansvar för de reaktioner man väcker.

 

- Allt annat vore ett övergrepp. Pjäsen öppnar för samtal och jag måste följa med och se till att det finns någon som tar hand om dem, säger hon.

 

 

Det är också skälet till det nära samarbetet med organisationerna Kris
(Kriminellas revansch i samhället) och Bryggan som arbetar för att upprätthålla kontakten mellan internerna och familjen utanför murarna.

 

- Pjäsen skapar möten. Vi kommer in på känsliga frågor och då finns Kris och Bryggan där, säger Isabell Lindström som också håller i återbesöken, då man följer upp reaktionerna från det första mötet med pjäsinnehållet.

 

 

Upprinnelsen till När änglar faller längre ner än på botten är en research med intagna som Anne-Li Ramirez gjorde för en tidigare pjäs.

 

- Då märkte jag att de ofta slöt sig så fort vi berörde familjen och det väckte tanken på att göra det här. Men jag har arbetat med de här frågorna i tio års tid, förklarar hon.

 

 

Men trots uppföljning och annat, så måste projektet ta slut någon gång.

 

- Jo, så är det naturligtvis. Vi är med på återbesöken, men sedan tar organisationerna över, förklarar Anne-Li Ramirez innan det är dags för den första av gårdagens två förställningar.

 

Rollistan består av Camilla Lundén, Maciek van de Graaf, Rikard Svensson, Rolf Jenner och Noa Ahlström.

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!