Stor mönstring av grafik i Valdemarsvik

Grafiken tar plats i Valdemarsvik i en både estetisk och pedagogisk utställning som visar verk av fjorton grafiker, med ett undantag, från Östergötland

15 januari 2014 13:52

Det är en storslagen mönstring av östgötsk grafik i Valdemarsvik. Enligt curatorn Karin Klöör är det den första renodlade grafikutställningen i Valdemarsvik sedan 50-talet. Så heter utställningen i InfoCentrets lokaler också helt enkelt Grafik. Och intentionerna är lika pedagogiska som estetiska, mönstringen gäller inte bara konstnärer utan också att presenter så många olika grafiska tekniker som möjligt från kopparstick till nyare, fotobaserade tekniker. Det gör att alla verk som visas inte är nya, men sevärda ändå.

För kopparsticken står Åke Johansson, som är från Gamleby, och den ende konstnären som huserar utanför länet. Han visar tre verk, varav två ur sviten Mr Marlows dagbok. Titeln syftar givetvis på Joseph Conrads klassiska roman Mörkrets hjärta och verken är lika suggestiva som ödesmättade. En övergiven flodångare vilar som ett monument mot en mörknande himmel kluven av en blixt. Men skärskådar jag bilden närmare ser jag att himlen är en kartbild över Kongo, och blixten den slingrande Kongofloden. Dessutom är kartan avtecknad som ett pussel. I övre högra hörnet fattas en bit och några pusselbitar har fallit ned och flyter intill fartyget: kartan är på väg att ritas – eller byggas – om.

Randi Leirnes har avbildat ett annat monument. I sviten Fjärrvärme speglar sig ett värmeverk mot en bleklila, vit respektive natriumgul himmel. Det blir som en landskapsbild från ett slättlandskap i olika schatteringar, där värmeverken blir en integrerad del i landskapet, nästan organiska.

I samma teknik, kolografi, arbetar Jenny Treece Jorup i sina tre stora bilder med blomliknande mjukt böjliga former mot en blekgul bakgrund. Titlarna är gåtfulla och fragmentariska: "...jump...", "Carolan Dream" samt – mindre kryptiskt – "Hi".

Mitt i rummet står också en press som en skulptur för att påminna betraktaren om det tunga och tidsödande hantverket när det gäller grafik. Pressen är inlånad från grafikkollektivet Krogen Amerika i Linköping och på den kommer Karin Klöör under utställningens gång både demonstrera hur man gör grafik och låta besökare prova på själva. Den stora grafikutställningen i Valdemarsvik är årets första utställning i det Infocenter som också förvandlats till utställningslokal. Så blir kopplingen mellan konst och lokal samhällsutveckling naturlig, vilket är tanken bakom projektet Vattenvisioner i Valdemarsvik.

GRAFIK

Anne De Geer, Ann-Lis Enlund, Caroline Färnström, Pia Göransson-Lie, Berit Hammarbäck, Åke Johansson, Randi Leirnes, Lena Möller, Lars Olofson, Hasti Radpour, Peter Raners, Christina Ruthger, Jenny Treece Jorup, Agneta Östlund.

Infocenter Sanerings- och muddringsprojekten, Valdemarsvik

Utställningen pågår till och med den 13 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!