Ömsint roman med identitetsbyte

26 juli 2013 16:04

Den svenska förlagsvärlden är full av skattkammare i form av mindre förlag som gör underverk genom att introducera internationell litteratur på svenska. Aspekt heter en av dessa som ser till att Sverige får en mer än välbehövlig dos av tjeckisk samtidslitteratur.

Den unga, kvinnliga och naiva läkaren Hana är kurir åt motståndsrörelsen under andra världskriget. Men ett uppdrag går fel och hastigt arrangeras en flykt: Hana får ny identitet och finner sig plötsligt bara fru till en patient som hon har vårdat, en obildad man som kommer från den otillgängliga byn Zelary i Mähren. Hon , den unga emanciperade läkaren, har hamnat i en efterbliven avkrok där hennes man Joza betraktas som traktens byfåne. Detta är den ömsinta berättelsen om ett identitetsbyte, hur ett yttre kamouflage formar den inre människan och om hur Hana i sin nya roll införlivas i sin nya värld som är, om inte ursprunglig, så gammalmodig. Men en dag närmar sig kriget: tyskarna har fått retirera från Stalingrad och den sovjetiska armén närmar sig.

Romanen får mig att associera till de polska författarna Olga Tokarczuk och Andrzej Stasiuk, som båda skildrar östeuropeisk landsbygd och är goda skildrare av människor och landskap. Legátovás kvinnoporträtt är starka, med få ord gestaltar hon Hanas främlingskap, förundran och acceptans.

Hana och Joza skrevs under 1990-talet och Legátovás liv och författarskap är minst lika märkligt som hennes roman. Egentligen var hennes namn Vera Hofmanova, född 1919. Hon tog examen i matematik och filosofi men efter kriget tog hon arbete som grundskollärare i Mähren. Hon tystnade som författare under hela kommunisttiden och först efter sammetsrevolutionen 1989 lät hon publicera vad hon skrivit. Den sedan mer än trettio år skrivna novellsamlingen Zelary blev både hennes debut och genombrott. Året efter, 2002, utkom den nyskrivna romanen Hana och Joza. Den har filmatiserats och varit Tjeckiens Oscarsbidrag. KvetaLegátová avled ifjol.

Hana och Joza är en fin liten läsvärd roman, skriven med elegans och erfarenhet.

Mats Granberg

0703-733 164

mats.granberg@nt.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!