Tjeckisk trippel

23 november 2010 00:00
Initiativet är föredömligt: nya förlaget Aspekt presenterar genom att ge ut tre enhetligt och elegant formgivna romaner av tre tjeckiska samtida författare i ett svep. De är alla illustrerade och avslutas med en kort författarintervju.

 

Aspekt är ett översättardrivet förlag, alltså har de tre förläggarna Tora Hedin, Mats Larsson och Lova Meister översatt var sin av premiärböckerna.

 

Ungefär där upphör dock alla likheter: romanerna skiljer sig åt liksom författarna. Här borde finnas något för alla eller också är det helt omöjligt att uppbringa den läsare som helt och fullt kan uppskatta allt vad Aspekt erbjuder.

 

 

Själv börjar jag med Emil Hakls Föräldrar och barn och känner omedelbart igen mig, till stil mer än innehåll. En halsstarrig far och en lätt hämmad son tar en lång och vindlande promenad genom Prag. Under vandringen pratar de om vad som har varit (åsikterna skiljer sig) och om hur det borde vara (här är de mer överens), särskilt under rasterna de tar för att dricka öl, vodka eller enbärslikör.

 

 

Även om framför allt fadern kommer in på häpnadsväckande ting under deras evighetslånga dialog - en gemensam fascination tycks vara stridsflygplan - handlar deras samtal framför allt om kvinnor och hur man lever med dem, i och utanför sängkammaren. Det sistnämnda framstår nämligen som så mycket svårare både för far och son.

 

Alla som har läst Bohumil Hrabal eller varför inte Jaroslav Haseks fabulerande monologer kan känna igen sig. Och som vanligt vetter deras resonemang stundtals mot det absurda, det är nästan som man anar Becketts närvaro i bakgrunden.

 

 

Från Prag beger vi oss till Berlin med Jaroslav Rudiš Himmel under Berlin - ja, det är blinkning till Wim Wenders film. Men här är det betydligt mer jordnära. Petr anländer till den tyska huvudstaden för att pröva lyckan och livet som rockmusiker. Han blir väl förtrogen med livet och döden i Berlins tunnelbana där han bärgar en mager brödföda som busker, samtidigt som han lever i ett inte särskilt kravfyllt förhållande med Katrin.

 

Det är en rätt charmig roman av generationen som blev vuxen samtidigt som den tjeckiska sammetsrevolutionen. Men Rudiš berättelse får dynamik genom sin fascination för tunnelbanan som också rymmer en inblick från de levande döda människor som förolyckats i tunnelbanan och som osaligt vandrar där.

 

 

Än mer esoteriskt blir det i Michal Ajvaz en annan stad där en bok med gåtfull skrift tycks dölja det faktum att det finns en annan värld bakom Prags väl trampade gator. Trots att man hävdar släktskap med magisk realism och Kafka kan En annan stad inte dölja att detta är en fantasyroman.

 

Och för mig finns det ingen mer fantasilös genre. Det är med visst nöje jag följer en mystisk spårvagn av grön marmor in i skogen, men någonstans där avtar mitt intresse betänkligt.

 

Aspekts satsning är värd beundran, det är utgåvor som dessa som gör litteraturen i Sverige intressant.

 

Tjeckien, nästa!

 

Litteratur
MICHAL AJVAZ

 

En annan stad

 

Översättning: Tora Hedin

 

Illustrationer: Pavel Cech Aspekt

 

EMIL HAKL

 

Föräldrar och barn

 

Översättning: Mats Larsson

 

Illustrationer: Anna Rex

 

Aspekt

 

JAROSLAV RUDIŠ

 

Himmel under Berlin

 

Översättning: Lova Meister

 

Illustrationer: Juraj Horváth

 

Aspekt
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!