Föreningen Unga Begåvningar bildades 2010 av Barndiabetesfonden, Lions Club Skärblacka och Norrköpings Tidningar och verkar för att ge unga chansen till utveckling inom sång, musik, dans, akrobatik och kultur. Deltagarna är mellan 12 och 20 år och utses av företrädare från kultur- och musikskolor i Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik.

På lördagen träffades årets tio utvalda för första gången tillsammans på Grand Hotell. Alla känner de dock varandra sedan tidigare eftersom de studerar på De Geergymnasiet. Att bli utsedd till årets Unga begåvningar kändes både roligt och lite ärofyllt, tyckte de.

– Det är alltid kul när någon uppmärksammar en för det man gör, sa Moa Knutas (sång).

Artikelbild

| De tio deltagarna i Unga begåvningar tillsammans med arrangörerna Berit Malmqvist, Ehrling Fredricson, Martin Perk och Roland Engdahl.

– Och det är en fin utmärkelse, lade Vanna Mantefors (sång) till.

Jonathan Jessen (bas) berättade att han stod inför en musikalföreställning och precis skulle gå upp på scen då han fick samtalet.

– Då fick jag mer energi till föreställningen, sa han med ett skratt.

Föreningen anordnar årligen en konsert som i år äger rum i Hedvigs kyrka den 19 oktober kl 16.00. Då uppträder ungdomarna tillsammans med en orkester. Utöver det kommer de även spela och sjunga på allsångskvällar under sommaren. Men konserten i Hedvigs kyrka är det de ser särskilt fram emot, berättade de.

– Det blir superkul att spela med så proffsiga musiker och det är en bra konsertlokal, sa Moa Knutas.

Övriga deltagare är Lukas Hellman (trombon), Elia Tellström (gitarr), Malin Wahlgren (blockflöjt), Maj-Kristin Karlsson (sång), Unni Svensson (cello), Katja Bestwick (fiol) och Adrian Björklund (trumpet).