Björn Ulvaeus ville sätta upp en föreställning på Cirkus med en Astrid Lindgren-figur, men visste inte vilken han skulle välja. Sedan kom hösten 2017.

Vi var inne på Pippi-spåret, men det var metoo som blev droppen. Hon representerar det på något sätt. Att hon framför allt är "independent" och stark, säger Björn Ulvaeus.

Föreställningen kommer att vara en cirkusföreställning och en musikal på samma gång, och Björn Ulvaeus har skrivit låttexter till redan släppt BAO-musik.

Artikelbild

| Regissörerna Maria Blom och Tilde Björfors samt Olle Nyman, vd för Astrid Lindgren Aktiebolag.

Det råkar vara så att Benny Andersson har skrivit och spelat in ett antal låtar som det är väldigt mycket cirkus över. Jag tror att tre eller fyra av dem passar som handen i handsken här. Sedan kommer det en ny låt från oss, berättar han.

Musiken ska framföras av "en flygande orkester".

Pippi skapar kaos

Fler kända figurer kommer att dyka upp i föreställningen: Pippis ständiga följeslagare Tommy och Annika, poliserna Kling och Klang samt Prussiluskan, som i vanlig ordning vill sätta in Pippi på barnhem. Manuset är baserat på Astrid Lindgrens berättelse om när Pippi gick på cirkus och träffade cirkusprinsessan Miss Carmencita, lindanserskan Elvira och Starke Adolf.

Än står det inte klart vem som kommer att spela världens starkaste flicka, men sökandet pågår för fullt. För cirkusregin står Tilde Björfors, medan Maria Blom ansvarar för föreställningens personregi.

Det kommer att flyga folk i taket. Det kommer att börja som en cirkusföreställning och Pippi kan inte låta bli att ge sig in i den, skapar kaos och tar omedvetet över, säger Tilde Björfors.

Fyller 75 år

"Pippi på cirkus" innebär också att Cirkus kommer att hålla öppet på sommaren. Att den rödhåriga barnboksfiguren är känd utanför Sveriges gränser bidrog till valet av henne. Enligt Björn Ulvaeus behövs det generellt ett större utbud av aktiviteter för unga.

Jag har haft barn själv och vet hur lite det finns att göra. Jag ville göra någonting som har hög produktionsstandard och att det inte är gjort med vänsterhanden bara för att den riktar sig till barn, säger han.

Föreställningen är också ett samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag – och fler Pippi-satsningar är på gång från deras sida. År 2020 fyller barnbokskaraktären 75 år och tidigare i år gick bolaget ut med att en långfilm är på gång.

Det är fortfarande i ett väldigt tidigt stadium, den kommer inte nästa år. Men vi är i startgroparna för en fantastisk ny internationell storfilm med Pippi. Förhoppningsvis blir det fler filmer också, inte bara en, säger företagets vd Olle Nyman.

"Pippi på cirkus" har premiär den 26 juni 2020 och biljetterna släpps måndagen den 25 november i år.