Tyst om eventuell hotbild mot Pride

På måndag startar Stockholm Pride och avslutas efter en vecka med den färgsprakande Prideparaden. Trots flera hundratusen i publiken vill få säga något om hotbilden.

24 juli 2016 10:09

En av de stora höjdpunkterna under festivalen väntas bli Ruby Rose, som spelar på festivalens sista kväll.

En annan häftig grej är en sing-along med operasångaren Richard Söderberg från Körslaget. Det körde vi förra året och det var väldigt uppskattat, säger Christian Valtersson, ordförande Stockholm Pride.

I år liksom förra året håller själva festivalen till vid Östermalms idrottsplats, med olika aktiviteter runt om i Stockholm.

Flera partiledare i paraden

Statsminister Stefan Löfven och Kristdemokraternas Ebba Bush Thor har meddelat att de kommer att gå i paraden. Det blir första gången en partiledare för Kristdemokraterna deltar.

Hon är välkommen. Hon har ändrat KD:s politik när det gäller homoadoptioner och homoäktenskap, vilket vi välkomnar. Visst har partiet mer att göra, men de har anpassat sig så pass mycket att vi absolut tycker att vi kan välkomna dem, säger Christian Valtersson, ordförande Stockholm Pride.

Trots att paraden drar en stor publik och att det ibland sker hatbrott under Pride vill varken Pride Stockholm, RFSL eller polisen säga något om eventuella hot eller om dådet i Orlando kan ha påverkat hotbilden. Inte heller vill de säga något om polisbevakningen.

"Kan spilla över"

Det som hände i Orlando kan också spilla över här. Det kan elda på de i Sverige som inte gillar homosexuella, säger Jeanette Larsson, tidigare polis och numera föreläsare om HBTQ-frågor.

Samtidigt har homosexualitet blivit mer accepterat och hatbrotten sjunkit, menar hon, även om det inte gäller transpersoner i lika grad. Skydd av polis kan vara motsägelsefullt anser hon, eftersom förtroendet för polisen kan vara låg då enskilda poliser uttryckt sig nedvärderande om homosexuella och transpersoner.

HBTQ-personer kanske inte ens känner sig skyddade av polisen, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT