Peter Handke: Modigt av Akademien

Författarna Olga Tokarczuk och Peter Handke får varsitt Nobelpris i litteratur.

Det här är ett modigt val av Svenska Akademien, säger Peter Handke under en improviserad presskonferens i sin trädgård utanför Paris, enligt Dagens Nyheter.

10 oktober 2019 06:00

Österrikaren Peter Handke tilldelas priset för 2019. Polskan Olga Tokarczuk mottar förra årets inställda litteraturpris.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm öppnade traditionsenligt dörren i Börssalen prick klockan 13 och presenterade pristagarna. I år hade han dock sällskap av representanter från den nya Nobelkommittén.

Peter Handke var svårnådd, men till slut höll han en improviserad presskonferens i sin trädgård i Chaville utanför Paris. Handke hade varit ute och plockat svamp i skogen medan allt fler journalister samlades utanför hans hus, rapporterar Dagens Nyheter.

Det här är ett modigt val av Svenska Akademien. När de ringde trodde jag först att det var en advokat. Men nu känner jag en märklig känsla av frihet. Som om jag vore oskyldig. Jag måste säga att jag känner mig rörd. Det är som ett universellt erkännande av vad jag skrivit och gjort genom livet, säger Handke enligt DN.

"Många var besvikna"

Tokarczuk satt i en bil när hon fick beskedet, berättar hon för TT.

Jag är på pr-turné i Tyskland just nu, och vi var på väg mellan två städer när jag fick samtalet från Svenska Akademien. Det var fullt med folk i bilen och en massa bilar runt omkring. Jag hittade inga ord, så jag fick be om fem minuters totalt lugn, säger hon.

Hon säger att hon är både överraskad och glad över att få priset. Samtidigt gläds hon över att Svenska Akademien delar ut Nobelpriset igen efter förra årets uppehåll.

Det är så viktigt för mig att jag får priset i en för Svenska Akademien ny tid. Jag och många med mig var besvikna, eftersom Akademien tidigare hade framstått som något stabilt i en annars instabil tid. Jag är glad att de står på benen igen, och att jag och Peter Handke är de första som får priset efter krisen. Jag hoppas att det här är en ny början, säger hon.
Självklart kommer jag till Stockholm. Jag tänker redan på mitt tal, och hur jag ska få tid att skriva det.

"Encyklopedisk lust"

Olga Tokarczuk får priset för "en berättarkonst som med encyklopedisk lust beskriver gränsöverskridandet som livsform", enligt Akademiens motivering.

Olga Tokarczuk föddes i 1962 i Sulechów i Polen. Hon debuterade 1993 med romanen "Boksökarnas resa", som ännu inte är översatt till svenska. Genombrottet kom med familjekrönikan "Gammeltida och andra tider" 1996. I dag är hon en av Polens mest uppburna författare, samtidigt som hon är avskydd bland landets högernationalister.

"Hon är snabbporträttets mästare; gestalter iakttagna på flygplatser och anonyma hotell, gåtfulla personer som inbjuder till gissningar", skriver Akademien i en del av sin presentation av författaren.

Peter Handke är född 1942 i byn Griffen i Österrike. Efter byskolan fick han plats på ett katolskt prästgymnasium och i början av 60-talet läste han juridik, men avbröt studierna när debutromanen "Dörrknackaren" (1966) publicerades. Under sin bana har han bland annat skrivit romaner, pjäser, dikter och filmmanus.

Han prisas för "ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet".

Akademien skriver i bibliografin över Handke att han, med ett stort antal verk i olika konstarter, "framstår som en av de mest inflytelserika författarna i Europa under efterkrigstiden".

Samtidigt är Handke kontroversiell. Författaren har uttryckt sitt stöd för den krigsbrottsanklagade serbiske ex-presidenten Slobodan Milosevic, och han höll tal på dennes begravning 2006. I en intervju med Expressen säger Handke nu att han gjorde det för att Milosevics familj bad honom:

Jag var inte vän med honom. Jag besökte honom i fängelset för att jag var ombedd att göra så. Jag kände mig skyldig att göra det. Jag träffade honom aldrig som president, säger han.

Kritiserade Nobelpriset

2014 kritiserade han litteraturpriset, som han menade borde avskaffas då det ger en "falsk kanonisering" av mottagarna, skriver AFP. Men från sin trädgård utanför Paris tar Handke tillbaka uttalandet.

Det tycker jag inte längre. I dag känner jag mig bara rörd. Men det kanske ändras om någon timme, då kanske jag blir mer kritisk, vem vet, säger han.

Nobelkommitténs ordförande, akademiledamoten Anders Olsson, säger att Handke kommer till Stockholm för prisceremonin.

Han kommer mycket gärna till Stockholm och håller sitt tal, sade Olsson under pressträffen i Börssalen.

Ett orosmoment försvann när pristagarna båda accepterade priset, berättar Olsson:

Det har varit mycket skriverier om att de kanske inte skulle tacka ja, så det var en lättnad.
Fakta: Så här utses pristagarna

I fjol blev det inget Nobelpris. Avhoppen och konflikterna i samband med skandalen kring den så kallade kulturprofilen gjorde att omvärldens förtroende för Akademien var för lågt. När man löst konflikten med Katarina Frostenson och genom olika nyordningar blivit mer transparent valde Nobelstiftelsen att åter ge Akademien uppdraget att dela ut priset.

I november förra året kom Svenska Akademien och Nobelstiftelsen överens om en ny Nobelkommitté där fem externa sakkunniga samverkar med akademiledamöterna.

De fem utifrån är Gun-Britt Sundström, Kristoffer Leandoer, Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Henrik Petersen. Akademiledamöterna är Per Wästberg, Kristina Lugn, Jesper Svenbro och förre ständige sekreteraren Anders Olsson. Från början skulle även Horace Engdahl ha suttit i kommittén, men tvingades bort sedan Nobelstiftelsen krävt att ingen som "varit förknippad med det gångna årets händelser" skulle ingå i den.

Det är kommittén som har arbetat fram förslagen på Nobelpristagare. Svenska Akademien har i princip bara att säga ja eller nej till namnen.

Även nästa år blir det Nobelkommittén som vaskar fram pristagaren.


Fakta: Pristagare

2019 Peter Handke, Österrike

2018 Olga Tokarczuk, Polen

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien

2016 Bob Dylan, USA

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014 Patrick Modiano, Frankrike

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

2011 Tomas Tranströmer, Sverige

2010 Mario Vargas Llosa, Spanien

2009 Herta Müller, Rumänien, Tyskland

2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Berglund/TT, Viktor Andersson/TT, Julius Bengtsson/TT