Titanix: Det här är det största vi har gjort

Stödet från hemmafansen vägde tyngre än juryns ord. Valdemarsviksbandet Titanix snuvade Norrköpingskollegorna på den sista platsen och gick vidare i Dansbandskampen.

16 november 2009 00:00
Det fanns gott om skyltar i publiken som hejade på Titanix när de gjorde sitt första stora tv-framträdande någonsin. Direktsänt från Svenska Hem arena i Strängnäs. Visserligen har bandet uppträtt på Dansbands-SM och Guldklavengalan i Malung, men det här var något helt annat.

 

- Det känns verkligen annorlunda jämfört med en vanlig spelning. Det tar oss bara några minuter att spela, men det kommer att kännas som en hel kvälls spelning ändå. Det här är det största vi har gjort, säger sångerskan Maria Rolf.

 

Trots att närmare 1,3 miljoner tittare följde sändningen från sofffhörnet kändes det nästan som ett uppträdande på Grännäs festplats i Valdemarsvik. En stor andel hemmafans var på plats, och de gjorde allt för att visa sitt stöd.

 

- Det har varit en riktigt skön resa upp hit till Strängnäs. Vi har spelat Titanix i bussen och trallat med, säger Gusumsbon Stefan Kemle som åkte med en av de tre bussar som skjutsade östgötafansen upp till Strängnäs.

 

Paljettblåsa
Och det var inte bara stödet som kom från hemkommunen.

 

- Jag har faktiskt köpt kläderna i Valdemarsvik, och halsbandet är gjort av en tjej från Kolmården, avslöjar Maria Rolf som kvällen till ära glittrade i en riktig paljettblåsa.

 

Konkurrenten från Norrköping, bandet Highlights, inledde tävlingen med framförandet av Lilla Fågel Blå. Sedan blev det dags för Maria Rolf, för övrigt var enda tjej i lördagens tävling, att äntra scenen med resten av bandet. Med Thorleifs dansbandsklassiker Gråt inga tårar mer för min skull, blev det plötsligt lite fart i tävlingen.

 

- Titanix har spelat ihop länge och fått en oerhörd rutin. Det hörs verkligen hur samspelta de är, säger jurymedlemmen Magnus Carlsson, som för övrigt blivit kompad av just Titanix.

 

Juryn var snäll mot Valdemarsviksbandet den här kvällen. Dansbandsgurun Thomas Deutgen gav den norrbottniska komplimangen "inte så dåligt". Sångerskan Melissa Williams uppmanade Maria Rolf att "work it baby!" minutrarna innan sändningen. Gästjuryn EMD berömde bandets "dansbandiga" tolkning av den egna pophiten I can’t say I’m sorry.

 

Tacka nej till jobb
- Jag tycker faktiskt att det fungerar riktigt bra att göra om poplåtar till dansbandsmusik, det är en rolig twist i den här tävlingen, säger Magnus Carlsson.

 

Nu blir det en fortsättning för Titanix i nästa veckas dansbandskamp, då med låttema Nanne Grönwall. Och liksom många av de andra banden tvingas Titanix nu tacka nej till inbokade jobb, för att i stället uppträda inför tevepubliken.

 

- Det är klart att vi kommer se till att vi är här, det här vill vi inte missa, säger en segerrusig Maria Rolf.

 

Ja, vem vet, kanske kan Dansbandskampen bli ett genombrott för dansbandet från Valdemarsvik. Det är väl i så fall på tiden, det är ju bara några månader sedan bandmedlemmarna, de tre "Rolfarna", Löfving och Kieksi, firade 30-årsjubileum som band.

 

- Jag har ju följt Titanix en tid och tycker att de är oerhört proffsiga. Jag har faktiskt undrat varför de inte har slagit mer, men svaret är kanske helt enkelt att det inte har varit deras tur än. Men nu kanske det är dags, säger jurymedlemmen Melissa Williams.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Andersson