Årets tävlande i Melodifestivalen kommer inte bara att konkurrera mot varandra om tittarnas uppmärksamhet – utan även mot gamla deltagare från 1958 och framåt. I år instiftas nämligen Melodifestivalens Hall of Fame, där 48 artister, låtar eller "företeelser" blir invalda under de fem första veckorna av musiktävlingen.

I varje deltävling presenteras tolv nya personer eller låtar. Firandet får sin final i Andra chansen, där all underhållning förutom tävlingsduellerna är tillägnade Hall of Fame. I och med detta blir Andra chansen 15 minuter längre än vanligt. De invalda får var sin statyett, formad som en stjärnspets.

Vi gör det här för att vi tycker att det finns en oerhört lång och gedigen historia där så många artister, låtar och upphovsmän har gjort ett starkt och bestående intryck, säger Christer Björkman och fortsätter:
Artikelbild

| SVT:s Melodifestivalen instiftar ett Hall of Fame. I framtiden kommer tittarna att kunna rösta om vilka som blir invalda.

På samma sätt som visskatten har de på något vis blivit allas egendom.

Ska få fysisk plats

Men det är inte främst den musikaliska kvaliteten som bedöms, kravet är att de invalda på något sätt ska ha gjort "ett outplånligt intryck i det kollektiva tittarminnet". Därför måste det ha gått tio år innan ett bidrag kan väljas in.

Det handlar inte om vem som är ens favorit, utan vad som består. Vad har gett mig ett minne jag inte kan bli av med? säger Christer Björkman.
Artikelbild

| De som väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame får en statyett formad som en stjärnspets. Pressbild.

I framtiden vill de hitta en fysisk plats för Hall of Fame, men än så länge är varken finansiering eller byggnad klar.

Det ska vara som ett museum där musiken och företeelserna ska stå i centrum och där man kan uppmuntras, förfasas eller underhållas, säger Christer Björkman.

Abba redan klar

Ska SVT äga och driva det fysiska Hall of Fame? Nja. Enligt Anette Helenius, Melodifestivalens projektledare, är det mer realistiskt att SVT:s roll blir att vägleda hur utställningen ska utformas.

Efter 2020 kommer en jury att nominera 18 bidrag varje år, sedan får tittarna rösta på vilka sex som ska väljas in. De låtar som vinner Eurovision Song Contest blir automatiskt invalda i Hall of Fame, vilket innebär att bland andra Loreens "Euphoria", Måns Zelmerlöws "Heroes" och Abbas "Waterloo" redan är klara.

Det ska bli hemskt kul att följa det här, det är ett roligt grepp, säger Christer Björkman.