Svensk och rumänsk fattigdom på vita duken

När den 38-åriga sexbarnsmamman Josefin träffade den rumänske tiggaren Florin utanför en mataffär uppstod kärlek direkt.

Dokumentärfilmarna Ellen Fiske och Joanna Karlberg följde deras relation under flera års tid – och hoppas att filmen kan göra debatten om tiggeri mer komplex.

18 september 2019 09:34

"Florin, det spelar ingen roll för Josefin hur du försörjer dig, hon vill veta vad du längtar efter och om du vågar drömma...", säger vigselförrättaren i Halmstad rådhus. 38-åriga Josefin och 22-årige Florin står uppklädda och redo för att säga ja till varandra i inledningen av dokumentärfilmen "Josefin & Florin". På vigseln finns släkt, vänner och ett helt kamerateam.

Projektet kring Josefin och Florin drog i gång när Ellen Fiske och Joanna Karlberg studerade vid Stockholms dramatiska högskola 2014. Duon ville göra en film om människor som tigger utan att fokusera på själva tiggeriet, och hittade den oväntade kärlekshistorien.

De började filma 2015 och följde familjen fram till 2018.

De var väldigt positiva till det, jag tror att de gillade den uppmärksamheten. Men de har nog tyckt att vi har varit ganska jobbiga också, vi har ställt mycket frågor, säger Ellen Fiske.

Fick en ny bild

Efter giftermålet blev allting inte bara frid och fröjd för kärleksparet. Josefin försörjde dem båda, samtidigt som Florin kände press på att skicka pengar till sin familj i Rumänien. Dessutom flyttade hans pappa och bror in i deras hus i Oskarström.

Fiske och Karlberg blev mer än bara filmskapare, paret hörde även av sig till dem för att ventilera sina känslor.

Jag tycker att man ska se filmen både för att få lite nya perspektiv på människor som kommer hit och tigger, men också för att se hur fattiga människor på den svenska landsbygden har det, säger Ellen Fiske.

TT: Vad förvånade dig mest?

När vi hade läst om dem så hade vi en bild av vilka de var, men det förändrades när vi träffade dem. Framför allt Josefin, vi förstod vilken bakgrund hon kom från, att det på riktigt är så att de delar vissa erfarenheter av fattigdom och utanförskap. Att det inte var så stor skillnad på dem som man hade trott från början, säger Ellen Fiske.

"Känns läskigt"

Hur deras relationsstatus ser ut i dag vill Fiske inte avslöja innan filmen har premiär, men Josefin är kvar i Sverige medan Florin arbetar i Rumänien med skogsbruk. Filmskaparduon besökte själva Florins by i Rumänien två gånger under inspelningen.

De lever på det mest fattiga sätt jag har upplevt i Europa, och de har inte riktigt några möjligheter att ta sig ur fattigdomen. En del tigger, en del jobbar utomlands, en del jobbar svart och andra är kriminella, säger Fiske.

När filmen får premiär har antalet personer som tigger minskat i Sverige, samtidigt som flera kommuner har infört tiggeriförbud. Fiske hoppas att filmen kan göra diskussionen om tiggeriet mer komplex.

Det saknas ett mänskligt perspektiv i den här debatten. Man pratar mycket om tiggeriförbudet men inte vad man kan göra för att hjälpa dem. Ingen vill att människor ska tigga men att förbjuda det känns inte som en lösning.
Sedan känns det lite läskigt, vad händer om man förbjuder en människa att be om hjälp eller pengar? Det handlar på något vis om yttrandefrihet, vad är nästa steg i det? säger Fiske.
Fakta: "Josefin & Florin"

Dokumentärfilmen följer småbarnsmamman Josefin Serban och den rumänske tiggaren Florin Serban, som träffas utanför en mataffär och gifter sig åtta månader senare.

Relationen utmanas när pressen från Florins familj blir för stor och samtidigt är kulturkrockarna många.

Regissörerna Ellen Fiske och Joanna Karlberg har följt familjen under tre år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Sundström/TT