Svend Asmussen är död

Den danske jazzmusikern och violinisten Svend Asmussen har gått bort vid 100 års ålder, berättar hans familj för tidningen Politiken. I Sverige är Asmussen mest känd för att ha samarbetat med Alice Babs och Ulrik Neumann i gruppen Swe-Danes.

7 februari 2017 17:50

Svend Asmussen spelade även med internationella storheter som Benny Goodman, Duke Ellington och Josephine Baker.

Gitarristen Jacob Fisher spelade gitarr i Svend Asmussens kvartett i 20 år.

Han är en fantastisk arrangör, hans sätt att spela en ballad på fiol och den känsla han lade i det är ganska unik. Han hade ett ljud man känner igen direkt, säger han till TT.

Trots Asmussens kärlek till musiken kommer Jacob Fischer att minnas stunderna efter spelningarna bäst.

Han tyckte om att sitta med bandet efteråt, det var viktigt för honom vad man skulle äta efter en spelning. Men jag kommer även att minnas när vi satt i studion. De svåraste arrangemangen är de för gitarr och fiol så vi satt ofta och övade bara vi två, det var jättetrevligt, säger Jacob Fischer.

I en intervju med Danmarks radios P1 år 2015, vid 99 års ålder, sade Asmussen att han lyckades bli så gammal genom att äta honung.

Under alla mina 99 år har jag ätit lite honung varje dag. Jag har en teori om att det i det långa loppet är mycket viktigt att äta lite honung varje dag, sade han.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT