Starka reaktioner inför konsert

Torsdagen den 29 oktober framträder pianisten Valentina Lisitsa i De Geerhallen, men det stormar kring den ukrainsk-amerikanska solisten.

21 oktober 2015 10:57

I inlägg på Twitter har hon ställt sig på den proryska sidan i Ukrainakonflikten och den kommande konserten har fått nio ukrainska föreningar i Sverige att reagera. I en skrivelse uppmanar man Norrköpings kommun att ställa in evenemanget.

– Det är inte ställningstagandet i sig. Hon får ta ställning för Putin om hon vill, men hon uttrycker sig väldig grovt och vi blir kränkta när hon beskriver ukrainare som nazister och grisar. Vi vill inte att en person som uttrycker sig så hat­fyllt ska erbjudas en plattform, säger Andriy Kachur från Unga ukrainare i Sverige.

Skrivelsen har gått både till Norrköpings symfoniorkester och kommunen.

– Vi är ute efter en dialog och vill få igång en debatt om det här, säger han.

Men det är inte bara de ukrainska föreningarna som reagerat. Det holländska flygbolaget KLM har efter klagomål från resenärer svartlistat hennes musik på sina flygplan. I våras skulle hon också ha framträtt med symfoniorkestern i Toronto, men konserten ställdes in efter protester.

Beslutet att ge efter för opinionen mötte också invändningar och kritikerna ansåg att det rörde sig om censur.

Det är också något som Karin Veres, SON:s vd, nämner när hon anger skälen för att hålla konserten som planerat.

– Vi har processat det här under lång tid och känner till att hon uttryckt häftig kritik mot den ukrainska regeringen. Vi har följt det så gott det går och kan konstatera att hon uttalat sig på sätt som är sårande, men hon är inbjuden för att spela Beethovens fjärde pianokonsert och inget annat. Börjar vi med åsiktsregistrering, så är vi ute på farliga vägar, säger hon.

Yttrandefriheten är också något som Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, understryker i ett pressmeddelande under torsdagen.

Valentina Lisitsa är ingen ny bekantskap för Symfoniorkestern och gav häromåret tre konserter, då hon framförde pianokonserter av Sergej Rachmaninov.

– Publiken var begeistrad och det var också den gången vi bestämde oss för att bjuda in henne på nytt, förklarar Karin Veres.

Andriy Kachur påpekar att Valentina Lisitsa utnyttjar sitt kändisskap och i skrivelsen hävdas att konserten innebär ett tyst stöd för hennes åsikter.

Karin Veres förklarar att inbjudan bara gäller Beethovens pianokonsert, men på frågan var gränsen för det acceptabla går svarar hon:

– Om hon vore lagförd, så skulle vi ställa in. Men det är hon inte och vi skulle inte acceptera att hon använder konsertscenen som plattform för sina politiska åsikter. Men vi tar också hänsyn till publikens säkerhet och är angelägna om att det inte piskas upp en stämning, säger hon.

Andriy Kachur utesluter inte demonstrationer.

– Inom Unga ukrainare i Sverige planerar vi inget, men det kan hända att det kommer folk utifrån som vill göra en markering, säger han.

Valentina Lisitsa är född i Ukraina, men är sedan 1992 bosatt i USA.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!