Spansk seger i internationell harptävling

Den 24-årige spanske harpisten IvánBragadoPoveda tog hem segern i den första Pratté International HarpCompetition som avgjordes i De Geer-hallen i Norrköping på söndagen.

12 maj 2019 18:30

– Det blev en väldigt festlig final på hela tävlingen och festivalen. För juryn var det svårt att utse en vinnare bland alla begåvade förmågor. Juryn hade långa överläggningar, berättar Synnöve Holmström, från Pratté International HarpCompetition.

Vinnaren IvánBragadoPoveda belönades med 20 000 kronor. Andra pris (10 000 koronor) gick till italienskan Claudia Lucia Lamanna, 25 och tredje pris (5000) delades mellan Janice Hur (USA/Sydkorea) och Juri Saito (Japan).

Dessutom delades ett särskilt pris ut till tävlingens yngsta tävlande – 12-åriga Haley Wong (Hong Kong). Prattépriset gick till Juliusz Wesolowski (Polen). Andrapristagaren Claudia Lucia Lamanna vann även publikens pris.

– Före konserten sa Claudia till mig: "Det är bra med priser, men för mig är publikens pris viktigast. Det är för publiken jag spelar". Det tycker jag var anmärkningsvärt, säger Synnöve Holmström.

Totalt gick sex av de sexton deltagarna till final i tävlingen, som invigdes av kommunalrådet Lars Stjernqvist. Det var också han som delade ut priserna tillsammans med tävlingsrepresentanten Helena Cimbritz. Om det blir en fortsättning för Pratté International Harp Competition är ännu inte klart.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus