Sjösjuka kändisar blir tv-underhållning

En 18 dagars seglats över Atlanten med kända svenskar är ett av dragplåstren när Discovery och Kanal 5 presenterar sitt höstutbud.

13 augusti 2019 15:48

I "Över Atlanten" reser sex svenska kändisar från Las Palmas till den västindiska ön St Martin. Programledaren Agneta Sjödin, artisten Viktor Frisk, längdskidåkaren Thomas Wassberg, simhopparen Anna Lindberg, tv-kocken Markus Aujalay och komikern Peter Magnusson försöker överleva 500 mil på öppet hav. Samtidigt som de tampas med sjösjuka, ruttnande mat och trasiga toaletter.

"Dårar" på Atlanten

Jag tyckte vissa saker var skitjobbiga, säger Viktor Frisk. Framförallt att vara utan allting i 18 dagar. Man var så utlämnad, även om jag inte tänkte på det just då. Det var nog bra, annars hade det nog varit ännu värre. När man ser att det är en båt och ingenting mer. Om det skulle gå åt helvete skulle det ta fyra dagar för en rysk helikopter att komma.
Men de kommer bara ut, inte hem, det är problemet, förklarar världsomseglaren Gunnar ”Gurra” Krantz som ledde besättningen. För honom var det inte självklart att tacka ja till programmet, men "lockelsen blev för stor" till slut.
Jag har ju seglat över Atlanten massor med gånger men aldrig på det här sättet, så det var ju en lockelse i det "hur fasen ska det här gå? Med de här dårarna?" Det kan faktiskt inte bli annat än kul.

Ett av besättningens starkaste minnen var när de fiskade upp guldmakrill och kocken Markus Aujalay lagade till en sushi med olja och chili.

På riktigt är det fortfarande det godaste jag ätit i mitt liv, den sprattlade in i munnen, jag kände hur den rörde sig i magen, säger Peter Magnusson skämtsamt.

Kärleksantropologi

Christine Meltzer är dubbelt aktuell till hösten. Dels med humorsatsningen "Parterapi" utifrån den norska tv-serien med samma namn där hon spelar tolv olika roller. Men Meltzer gör även realityserien "Meltzer och kärleken", där hon undersöker vad som händer när någon träffar kärleken, förlorar den och ställer sig frågan när det är värt att stanna kvar i den?

Kärleken gör ju saker med oss som vi inte kan kontrollera. Det är därför den är så jävla spännande. Men vi behöver den, även om den inte är i tvåsamhet så kan den vara på andra sätt, säger hon.

Meltzer träffar människor som lever i olika relationsformer. Hon besökte bland annat ett kloster och en familj där tre personer har en relation med varandra, men starkast intryck gjorde ett par som träffades under en katastrof.

Jag träffade ett par som var med i tsunamin, som förlorade båda sina familjer och letade efter dem tillsammans, och som idag är gifta. Det är nog den starkaste kärleken, säger Christine Meltzer.
Fakta: Hösten på Kanal 5

"Över Atlanten"

Premiär tisdag 20 augusti 21.00

Agneta Sjödin, Viktor Frisk, Thomas Wassberg, Anna Lindberg, Markus Aujalay och Peter Magnusson ledda av den erfarna seglaren Gunnar "Gurra" Krantz seglar över Atlanten i en 18 dagars strapats.

"Playa del Sol"

Premiär söndag 25 augusti 21.00

En ny säsong av Peter Settmans humorserie som tog sin början 2007. Casten till Playa del Sol verkar ha haft en lugnare tillvaro än kändisarna i "Över Atlanten". Enligt skådespelaren Cecilia Forss var allas största utmaning att hålla solbrännan på samma nivå.

"Bergs drömkåk"

Premiär i höst

Paret Carina och Erik Berg köpte ett hus i skärgården utan att ens ha sett det. Snart insåg de huset saknade tak, hade hål i väggarna, inget vatten och ingen toalett. Lösningen blev att göra ett program om renoveringen. Ett till synes omöjligt projekt som dock verkar ha fört paret närmare varandra.

"Vem kan slå Anja och Foppa"

Säsong 2 startar i höst

"Vinnarskallarna" Anja Pärson och Peter Forsberg är tillbaka för nya utmaningar. Den här gången med förra simhoppslegendaren Anna Lindberg och handbollshjältarna Staffan Olsson och Magnus Wislander, skidskytteprofilerna Magdalena Forsberg, Hanna Öberg och Björn Ferry, fotbollsikonerna Henrik Larsson och Andreas Granqvist, armbryterskan Heidi Andersson, friidrottshjälten Carolina Klüft, boxaren Mikaela Laurén och före detta speedwayföraren Tony Rickardsson.

"Parterapi"

Premiär i höst

Christine Meltzer spelar tolv olika roller i humorserien som behandlar otrohet, passiv aggressivitet och stora gräl. Baserad på den norska förlagan med samma namn från 2018.

"Paradiset Iris"

Premiär i höst

Koloniområdet Iris ett stenkast utanför Stockholm är ett av Sveriges största. I "Paradiset Iris" träffar tittarna tandläkare, bilentusiaster, elitidrottare och alla möjliga människor ur den mångfacetterade gemenskapen.

"Meltzer och kärleken"

Premiär måndag 19 augusti 21.00

För två år sedan gjorde Christine Meltzer programmet "Meltzer och döden", men menar att folk nästan har svårare att prata om kärlek. I "Meltzer och kärleken" undersöker hon olika relationsformer och olika stadier av kärlek.

"Familjen Lundell"

Säsong 2 startar i höst på Dplay

Youtuberparet Joakim och Jonna Lundell återvänder till rutan. Den är gången med dottern Lunabelle. Det blir småbarnsföräldraskap, party och renovering.

"Charlotte Perrelli: Flickan från Småland"

Sänds på Dplay och Kanal 5 i höst

Charlotte Perelli berättar om sin klassresa och sin väg till att bli folkkär artist. Men också tunga ämnen som utbrändhet och skilsmässa.

"Alla mot alla med Filip och Fredrik"

Säsong 2 startar måndag 19 augusti 22.00

Den dynamiska duons frågesport återvänder med en längre andra säsong där svenska kändisar tävlar i kunskap om allt mellan himmel och jord.

"Wahlgrens värld"

Säsong 6 startar torsdag 22 augusti 21.00

Influencern Bianca Ingrossos kärleksliv behandlas samtidigt som vi följer Pernilla Wahlgrens upptagna tillvaro med tv-inspelningar och krogshower.

"Ex on the beach Sverige"

Säsong 7 startar i höst på Dplay

Nya singlar tussas ihop med sina ex i en lyxvilla i Grekland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristoffer Viita/TT