Sångerna på dödsbädden som ska fira livet

Den nya singeln ger en försmak av det kommande albumet med Hardy Hums hyllade enmansprojekt And We Should Die of That Roar.

Morgonsolens strålar träffar snett från vänster och Kärleksparken andas lugn och stillhet. Hardy Hum slår sig ned på en av bänkarna bakom stadsmuseet för att prata om sin musik och kommande skivutgivningar med sitt enmansband And We Should Die of That Roar. Rätt man på fel plats, om man så vill.

För nya singeln "I´m Bad News", släpps den 23 april, är klassisk Hardy Hum-musik. Det hotfulla mörkret fångar lyssnaren i ett järngrepp som man i och för sig endast motvilligt vill frigöra sig från.

– En snäll försmak av vad som komma skall. Den bara antyder det mörker som kommer att prägla albumet i sin helhet, säger Hardy Hum och kisar mot solen.

 

Albumet "Death Bed Lullabies" är i dagsläget till hälften inspelat och kommer till hösten. Titeln antyder musik för bruk i livets slutskede.

– Tänk om man kunde fira livet genom att välkomna döden med sång på dödsbädden, fortsätter Hardy Hum.

– Jag tycker att det är ett intressant tema. Inte minst med tanke på all den tid och kraft vi lägger på att hantera döden. Det mest naturliga som finns. När man står där vid korsningen, vad vill man då höra för musik?

 

And We Should Die of That Roar har existerat i fem år och har nu blivit ännu mera en enda mans verk i och med att Hardy Hum gör precis allt på egen hand. Fångar upp idéer, skriver låtar, spelar alla instrument, spelar in, producerar och mixar. Tidigare hade han Kenny Lundström i Kapten Studios vid sin sida. Nu tar han ännu ett steg i sin branta musikaliska utvecklingskurva.

– Jag tror att alla artister behöver gå i clinch med sin egen konst någon gång. Eftersom jag inte har så mycket erfarenhet har det till viss del handlat om trial and error. Processen tar längre tid men samtidigt är det väldigt utvecklande. Det är en boost för egot när man upptäcker att det man gör blir jäkligt bra, säger Hardy Hum.

 

Även om han har familj och yrkeskarriär är musiken mycket mera och större än bara en hobby för Hardy Hum.

– Den måste betyda allt. Inte nåt. Allt. En förutsättning för att jag ska känna samhörighet med min egen konst. Egentligen behöver jag inte ha några lyssnare alls. Musiken betalar inte hyran eller banklånen. Det är en frihet i skapandet. Hur mycket man vill offra för att leva på musiken är en avvägning.

– Jag tycker själv att jag går från klarhet till klarhet. Träffar allt oftare bullseye med nya låtar. Så kanske alla artister känner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa