Riskerar fängelse för "mänsklig gärning"

Tre SVT-medarbetare blev flyktingpojkens säkra flyktväg från Grekland.

När resan nådde tingsrätten i Sverige yrkade åklagaren på att trion döms till tre månaders fängelse för människosmuggling. Försvaret anser det rör sig om ett humanitärt undantag.

26 januari 2017 17:13

Få alternativ fanns kvar för den syriske flyktingpojken Abed när han ville fly från Grekland 2014. Om inte SVT-teamet hade hjälpt honom kunde hans flyktväg ha blivit ödesdiger.

Alternativet var att ta mig till havs och kanske drunkna på vägen, sade Abed när han förhördes av åklagaren via länk från en annan tingsrätt under rättegången.

"Mänsklig gärning"

Resan genom Europa till Sverige gjorde Abed i stället med journalisten Fredrik Önnevall och hans två medarbetare.

Det var en mänsklig gärning, sade pojken, som nu bor i Sverige.

För SVT-medarbetarna ledde resan till en rättegång i Malmö tingsrätt och där yrkade åklagaren Kristina Amilon på att alla tre döms till fängelse i tre månader för människosmuggling av normalgraden.

Det är tre vuxna människor som hjälper ett barn genom Europa, sade Amilon i sin slutplädering.

Åklagaren anser att de hjälpt pojken att planera resan, medan de åtalade hävdar att han endast har varit deras ressällskap och att de har skildrat detta journalistiskt utan att ha gjort sig skyldiga till brott. Pojkens skildring i tingsrätten av exempelvis finansieringen av resan skiljer sig dock från den bild de åtalade har gett och även från vad han tidigare har uppgett i polisförhör. När han pressades i förhöret sade pojken att han inte mindes.

Resonerade likadant

De har inte betalat, de har inte med råd och dåd ingripit. De har följt med, sade advokat Björn Benschöld.

När beslutet fattades om att ta med pojken på resan genom Europa resonerade alla i tv-teamet likadant, uppgav Fredrik Önnevall.

Jag dealade med mitt samvete. Hade jag samvete att säga nej till en pojke som vill följa med? Nej, det kunde jag inte, sade Önnevall.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT