Release för Surfarnas "japanska" platta

När senvintern aldrig tycktes vilja släppa sitt järngrepp om tillvaron behövde man en påminnelse om sol, sommar och stränder. En ny platta med Sonic Surf City helt enkelt. Fredagen den 13 april släpps "Épico!" i alla tänkbara format och kanaler.

10 april 2018 11:00

Eller ny och ny förresten...redan i augusti ifjol släppte Norrköpings älskvärda surfpunkveteraner Sonic Surf City "Épico!" på den japanska marknaden. Så skedde i samband med att bandet ännu en gång turnerade i Japan.

– Visst, du kan säkert få tag i den här i Sverige också. Men bara som svindyr import. Vi har hela tiden velat ge ut plattan, med exakt samma låtar, här hemma också. Det känns svinkul att det är verklighet nu, säger basisten Stefan "Hot Rod" Andersson.

Undertecknad träffar "Hot Rod" och gitarristen Johan "Sweet Cheeks" Söderhielm på Munken där också releasepartyt ska ske med Sonic Surf City på scenen. Utanför blåser vinden med iskall precision längs gatan och allt som har med stränder och surfing känns synnerligen avlägset. "Hot Rod" var med och bildade bandet en gång i tiden och undertecknad påminner om att den första artikeln om bandet publicerades runt 1990 någon gång. Det känns som för en hel mansålder sedan.

– Men vi började redan 1988, säger Stefan Andersson.

30-årsjubileum på gång alltså?

– Nä, faktiskt inte. Det var först i efterhand vi kom på att bandet har funnits i 30 år. Nu blir det ingen särskild uppmärksamhet kring det, säger Johan Söderhielm som fortfarande brukar kallas för "den nye killen i bandet" trots att han har varit med sedan 2008.

Sonic Surf City var heller aldrig tänkt som något långlivat projekt. Bandet var snarare, från början, bara ett i raden av frontmannen Ola Hermansons många mer eller mindre ambitiösa konstellationer på klassiska och lokala Celidh-etiketten. Men SSC:s vansinnessnabba punksurfpop på tre ackord nådde raskt längre ut än alla andra Norrköpingsband den gode Ola var inblandad i. 1992 spelade "Surfarna" på Hultsfredsfestivalen vilket var så nära det definitiva genombrottet i indiekretsar man kunde komma på den tiden.

– Kanske berodde det på vår "kupp" året innan. Då kändes det som alla i Hultsfred gick omkring i Sonic Surf City-tröjor, säger Stefan Andersson.

– Fast när vi startade bandet var det mest på skoj. Det var inget vi skulle fortsätta med. Men vi fick bra respons redan från början samtidigt som vi hade rätt många bra låtar. Det liksom rullade bara på.

Rullningen torde vara lätt att identifiera även på nya "Épico!". Sonic Surf City låter som Sonic Surf City låter och alltid har låtit. Även om "Hot Rod" och "Sweet Cheeks" samtidigt enas om att bandet, såklart, har blivit allt bättre ju mera åren har gått. Både låt- och produktionsmässigt är SSC ett helt annat band i dag än för 30 år sedan.

– Jag har bidragit med ett par låtar den här gången. Annars är det Ola som har gjort det mesta som vanligt. Mycket "sun" och "surf" i texterna. Sådana nyckelord ändrar man inte på. Samtidigt är det väl ingen av våra lyssnare som vill att vi ska "utvecklas" för mycket heller, säger Johan Söderhielm.

Den nya skivan ges ut på lokala etiketten Vinylgossen. Ett samarbete som hyllas från SSC:s håll.

– De nappade direkt. Det känns jättebra. Skitsmidigt plus att Norrköpingsanknytningen är klockren, säger Stefan Andersson.

– Resultatet blev svinbra. Jag brinner lika mycket för musiken som jag någonsin har gjort. Responsen betyder fortfarande väldigt mycket. Nu har vi också kommit så långt att vi kan tacka nej till spelningar och mer diktera villkoren själva.

Sonic Surf City

Medlemmarna: Ola "Woodie" Hermanson (sång och gitarr), Johan "Sweet Cheeks" Söderhielm (gitarr och sång), Stefan "Hot Rod" Andersson (bas och sång), Calle "Charlie" Larsson (trummor och sång).

Aktuellt: Nya plattan "Épico!" släpps fredagen den 13 april. Releaseparty med spelning på Munken samma dag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Hagberg 0768–408328