Spänning, patos och villospår

Vår krimexpert Maria Neij har läst fyra färska deckare.

***

***

3 december 2016 06:00

Tobias Olsson: Av samma blod

En jurist som ofrivilligt hamnar i en katt-och-råtta-lek, en reporter på ett rutinuppdrag som tvingas ompröva både sin egen blick och sitt uppdrag – båda på varsitt håll av en utredning om en svensk polisman som blivit ihjälslagen utanför en bordell i en gudsförgäten gränsstad i Sydeuropa.

Juristen är Livia Köhler och reportern heter Jonathan Sandler och i "Av samma blod" löper deras trådar samman i en härva av otäcka övergrepp och ett obehagligt utbrett maktmissbruk, ett missbruk som ibland är dolt och ibland ligger helt öppet.

Västerviksförfattaren Tobias Olsson har i den här kriminalromanen fått till en riktigt spännande och kusligt otäck historia med en samtidsnära känsla. (Wahlström & Widstrand)

Markus Lutteman: Blodmåne

I somliga delar av världen tror man att noshörningshorn verkar som potenshöjande medel, därav den skoningslösa jakt som pågår på arten och som hotar dess existens. Markus Lutteman, författaren bakom till exempel "El Choco" och på senare år medförfattare till Mons Kallentoft i Herkules-serien, placerar i "Blodmåne" djurplågeriet, råheten, handeln och dess konsekvenser för både djur och människor i ett spänningsromansramverk.

En rockmusiker, en pressad familjefar och en kunnig parkvakt på den sydafrikanska savannen leder läsaren genom en härva av pengahunger, grymhet och systematiska utnyttjanden. Det spretar lite ibland i både intrig och utförande, men tempot är högt och läsningen hela tiden spännande. (Bookmark)

Agnete Friis: Minnespusslet

Danska Agnete Friis har tidigare skrivit ett antal mycket läsvärda kriminalromaner tillsammans med Lene Kaaberbøl, på svenska finns till exempel "Pojken i resväskan" och "Näktergalens död".

Här möter vi Ella, ett ”hopplöst” fall: uppväxt i olika fosterhem och nu ensamstående mamma vid 28 års ålder. När Ella ställs inför hotet om att hennes son kan tas ifrån henne ger hos sig av till sin farmors övergivna hus. Men i det som skulle varit en fristad väcks gamla och plågsamma minnen till liv och Ella blir tvungen att hantera både nutid och dåtid i kampen om att ta kontroll över sitt eget liv.

Precis som i romanerna Friis skrivit tillsammans med Kaaberbøl lyser ett socialt patos igenom, utan att stå i vägen. Tvärtom känns det helt genuint att Friis alltid står på de utsattas sida. (Massolit)

***

Peter James: Dödsmärkt

Logan Somerville parkerar bilen utanför huset samtidigt som hon pratar med pojkvännen i telefon. Plötsligt skriker hon rakt ut, samtalet bryts och när polisen dyker upp på platsen finns både bilen och telefonen där, men ingen Logan. På annat håll hittas kvarlevorna efter en ung kvinna som varit död i trettio år.

Peter James är still going strong med sin serie om kriminalintendent Roy Grace. Brighton med omnejd är miljön som gäller och "Dödsmärkt" är nummer elva i ordningen i serien. Kanske är inte "Dödsmärkt" en topp-tre-bok i serien i mina ögon, men James är alltid läsvärd och mycket kompetent med sina villospår. (Massolit)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!