De lyfte taket på Arbis

Trummor och orgel. Två instrument. Anders och Staffan. Två bröder. Det var det som krävdes för att lyfta taket på anrika Arbis under fredagskvällen.

26 januari 2019 16:31

Frågan är om det inte hade varit mer rättvist om en professor i akustik hade fått skriva denna text. För jag är fortfarande förbluffad och förundrad över hur dessa två personer med hjälp av sina instrument kan måla så otroligt detaljrika och majestätiska ljudlandskap. Det borde vara en omöjlighet.

Staffan Ljunggren (trummor) och Anders Ljunggren (orgel) ger oss i publiken känslan av att de bara lirar lite. Mest på skoj sådär. Där i ligger Trummor & Orgels storhet. Jag kan bara ana att det är resultatet av hundratals timmar i replokalen och mil efter mil på turné. För det är självklart att varje taktbyte, varje riktningsändring, varje lekfullt stycke ska vara där. Precis så skickliga musiker är de.

Låtarna under kvällen hämtades främst från senaste skivan ”Indivisibility” som släpptes förra året. Det märks och hörs att de låtarna fått vara med i resväskorna runt om i landet och världen, för de sitter perfekt. Låtarna har fått skräddarsydda kostymer för dessa liveframträdanden.

Låtar som ”Hindsight” och ”Slippery” är som klippt och skurna för kvällar som dessa.

Men det finns ett verk som överträffar allt. Ett verk som spränger mina förväntningar.

Låten i fråga heter ”Arcadian Flowers”. Där och då trotsar bröderna alla lagar om hur dessa två instrument får låta. Under detta Magum Opus sveps vi med med på en resa som får en berg och dalbana att kännas som en söndagspromenad.

Jag fattar inte hur de gör. Jag är bara glad att jag fick uppleva det.

Konsert

Betyg: 4

Trummor & Orgel

Arbis, Norrköping

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ricky Holmquist