Rebecca Nor – från jazz till mörk pop

Från cello till jazz till mörkare pop med en doft av R&B. Rebecca Nor vandrar mellan genrer och tåtar ihop sina texter som är utspridda överallt.

28 november 2018 13:43

Först cello, sedan var det jazz för hela slanten som gällde för Rebecka Norman. På De Geergymnasiets musiklinje fick hon blodad tand, sedan blev det ett par år i New York och på The New School of Jazz and Contemporary Music. Men när hon släpper sin debutlåt "Never No" på Spotify, under artistnamnet Rebecca Nor, är det en helt annan genre. Fast vilken vet hon inte.

– Det är pop men också åt det mörkare hållet. Kanske lite touch av R&B. Kan inte riktigt säga vad det är. Ja, du får gärna svara på det. Lyssna och berätta!, säger hon.

"Never no" är en låt med ganska lång historia. Det brukar bli så när hon skriver.

– Jag har haft den länge med mig, men vers och brygga har varit på olika håll. De har funnits separat, men jag har lappat ihop det i en låt nu.

Hon testar flera versioner för att komma fram till något hon tycker låter bra. Det kan bli för poppig, eller lamt, eller så säger den ingenting.

– Men så plötsligt hittar jag det som låter rätt.

Vad är det som gör att det känns rätt?

– Jag vet inte, kan inte sätta fingret på det. Men polletten trillar ner ibland och det låter bra. Jag kände att det var lagom mycket refräng. Ingen superrefräng, men bra balans. Lite lågmält och det händer något.

Rebecca kom i kontakt med Shoreline Studio i Bromma som ville spela in låten.

– Jag hade grunden med arrangemang, text, melodi och sådant, men känner mig inte helt stark när det gäller produktion. Så jag lämpade över en del i deras knän.

De jobbade länge med att hitta rätt ljudbilder och stämning, och hon tycker att de har landat rätt.

– Jag gillar att blanda det akustiska ljudet med det elektroniska.

Hon har flera låtar på gång, och jobbar på att sortera sina texter.

– Jag skriver inte början till slut, utan jag har papper här och där och idéer på telefon. Det finns ingen struktur, men försöker bli bättre på det.

Vad handlar "Never no" om?

– Svår fråga. Texten är väldigt deskriptiv, men ändå fiktiv. Det behöver inte vara något jag själv har varit med om, men jag vill ringa in en känsla. Det är rätt mycket melankoli och någon sorts desperation i det.

Rebecca har hur många anteckningsböcker som helst med sina texter liggande.

– Det vore döden om någon hittade dom. Det är hemskt att bara se texterna utan sammanhang, de måste vara i kombination med musik.

Född: Norrköping

Ålder: 23

Bor: Stockholm

Aktuell: Med debutsingeln "Never no" på Spotify

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Calle Slättengren