Teater I monologen "Föddhora" på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm spelar Lo Kauppi en tidigare prostituerad. Pjäsen har hyllats av kritiker, men nu kommer hård kritik från metoo-uppropet #utanskyddsnät, som samlar personer med erfarenhet av droger, kriminalitet och prostitution.

I ett debattinlägg hos Dagens Nyheter beskyller sex kvinnor ur nätverket pjäsen, som är skriven av Martina Montelius, för att vara tondöv och förnedrande.

Enligt artikelförfattarna var uppsättningen ett samarbete mellan teatern och #utanskyddsnät. Men sedan nätverket bland annat kritiserat titeln ska Montelius ha brutit kontakten.

Kritikerna hävdar att Montelius ändå har använt deras berättelser, bland annat i en historia om huvudpersonens mördade kompis. Framställningen bygger på en verklig person som kan identifieras och som också framställs fördomsfullt, påstår man.

"Medan publiken och kultureliten kluckar på i förtjusning över socialabsurdism och ordlekar, dör fortfarande kvinnor i utsatthet av våldet som riktas mot dem. Den här berättelsen handlar inte om oss", avslutas artikeln.