Peter Johansson vinner NT:s pris

Peter Johansson är en folkkär doldis med integritet och stort hjärta. Broocmanvinnaren har ofta blivit nominerad de senaste åren.

12 oktober 2015 09:59

Publiken i Östergötland har följt Peter Johansson från debuten i kusinbandet Cousins, via sångsagan "Gerda", företagsgig och huvudrollen i en West End-musikal till en fullsatt konsert i Globen.

Efter inhopp i "Rhapsody in rock" och medverkan i tv-program som ”Så ska det låta” fortsatte han att producera sina egna konserter, på egna villkor. Genom integritet och kreativitet har han skapat en unik karriär, där den egna känslan fått styra fram till att bli ett av Sveriges största affischnamn.

– Stort tack! Det känns väldigt häftigt och överrumplande – vilken ära, säger Peter Johansson när NT delar ut priset mitt under en repetition i Valdemarsviks kyrka.

Som så ofta gör han en välgörenhetskonsert under en av sina lediga dagar. Prissumman på 20 000 kronor inspirerar genast till funderingar över en donation på något sätt.

– Och så kanske jag kan köpa en ny ukulele, säger han med ett skratt och visar upp sin gaffatejpade, kära följeslagare.

Humor är viktigt för Peter Johansson, som nästan har blivit en symbol för gott humör. Trots roller som "bad guy" i olika musikaler. Han har också valt att fortsätta jobba tätt tillsammans med släkt och vänner, något som har varit viktigt för att hålla kvar glädjen när tempot är högt.

– Det går att kombinera ett bra familjeliv med musiken och allt det här jobbet innebär. Det gäller bara att göra bra val, som exempelvis Björn Skifs och Tomas Ledin har gjort.

Musik har alltid funnits med, men först i gymnasiet blev sången en central del av livet.

– Efter studenten fick jag jobb på Arbis, i "Trollkarlen från Oz". Det gav mig en kick att satsa ordentligt. Jag har Lisa Tilling att tacka för mycket. Och Berit Malmqvist och Janne Rådegård.

Nu hjälper han i sin tur unga artister i olika åldrar genom workshops på högskolenivå eller samarbeten på konserter som den vi besöker.

Peter Johansson är inte rädd för att lyfta in andra i rampljuset och bildar radarpar med minst två personer; kusinen Matilda Grün och östgöta-kompisen Bruno Mitsogiannis. Andra vänner som ofta dyker upp är "östgötabandet", ljudteknikern Andreas Bagler, Robert Rydberg och David Lindgren.

När Peter och Bruno gjorde sina roller i musikalen "Rock of Ages" bjöd de in publiken i sin loge genom roliga youtubeklipp. Den traditionen har precis fyllt två år och har tusentals följare.

Över 30 000 besökare har också sett Peter och Matildas sommarkonserter i St Anna kyrka, som de gör en vecka i juli varje år.

– Jag är så tacksam för allt roligt vi är med om – det samlas som en bank jag gillar att se tillbaka på.

Det bästa som har hänt i livet är barnen. Men ett mäktigt jobbminne var den senaste turnén med Queenföreställningen "Champions of rock".

– Att stå i en fullsatt arena i Malmö, eller Globen och ta in jublet från tusentals människor var något alldeles extra.

Peter Johansson

Född: 1977, på Norra Finnö, S:t Anna.

Familj: Gift med Lydia och de har barnen Millie, 6 och Hayden, 2 samt "ängeln" Grace (f/d juldagen 2011).

Aktuell: ”Jersey Boys” på China Teatern i Stockholm. ”Julen är här” med Matilda Grün och Jesper Sjöberg (i Norrköping, De Geerhallen, 19-20 december).

Musikaler: Gjorde cirka 850 föreställningar som huvudrollen Galileo i ”We will rock you”(2003-2007), ”Saturday Night Fever” (Köln 2001–2002), ”A Chorus Line” 2002 samt huvudroller i exempelvis ”Footloose”, "Romeo och Julia", ”Rock of Ages”och ”Jesus christ superstar”.

Eget företag: Är en av delägarna i PNM Music (2006), underhållningsproducent som varje år genomför ett 30-tal konserter i egen regi.

Kuriosa: Blev utsedd till Årets Östgöte 2009. Dokumentären ”Rösten från St Anna – Peter Johansson” visades i svt 2007.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Wall