Vad innebär det att offra någonting nära, kärt och viktigt? Per-Olof Engström, diakon i S:t Olofs församling, funderade med anledning av att påsken är i antågande. Något definitivt svar fann han förstås inte, men han insåg att temat kunde göra sig bra i form av en teaterföreställning. Den 21 mars sker den första föreställningen av ”Jag lägger ditt liv i mina händer” i Hedvigs kyrka och sedan hinner man med ytterligare två speltillfällen där innan man flyttar ”hem” till Kvartersteatern för sex föreställningar i Tredje kammaren.

– En jättespännande idé, säger Kvartersteaterns verksamhetschef Frida Nyström. Men ämnet är väldigt brett och det var viktigt för oss att hitta en röd tråd för att vi skulle kunna göra en föreställningen av det.

Anna Nygren, teaterns husdramatiker, har skrivit manuset som inspirerats av den grekiska mytologin, grekiska dramer och Agamemnons offer.

Artikelbild

| Offrade. Agamemnon offrade sin egen dotter. I pjäsen spelas han av Patrik Ahlén.

– En oerhört vacker och fin text, säger Per-Olof Engström. Man skulle rent av kunna ge ut den i poesiform.

Föreställningen utgår från hur Agamemnon tänkte offra sin dotter Ifigenia för att få rätt vind i seglen för sin flotta i kriget mot Troja. Ifigenia må ha räddats i sista stund medan ”Jag lägger ditt liv i mina händer” utvecklas på scenen mellan tid och rum i en rad intilliggande frågeställningar som miljöförstöring och svält.

– Pjäsen rör vid obekväma frågor som vad som måste offras, vem som måste offras och hur ska vi prioritera, säger Frida Nyström. Föreställningen är samtidigt väldigt visuell och öppen för egna tolkningar. För oss blir det också en extra utmaning att spela i två så olika sorters rum. I kyrkan handlar det mer om ljus och rymd. I Tredje kammaren blir det en mer intim föreställning.

– Mer som att krypa upp i knät, fyller Per-Olof Engström i. Jag tror att det blir starka föreställningar men på olika sätt.

Artikelbild

| Visuellt. Hela ensemblen på scenen under repetitionerna av "Jag lägger ditt liv i mina händer".

Patrik Ahlén spelar Agamemnon medan Rebecka Wahlström gestaltar Ifigenia.

– Vi har försökt göra Agamemnon mer mänsklig än vad den grekiska mytologin berättar, säger Frida Nyström. Här blir han inte bara ett monster utan en människa med känslor. Sedan kan man ju ändå undra över varför han ville offra sin dotter. Han ville vinna ett krig men handlade det om överlevnad eller bara om simpel fåfänga? Pjäsen har inget svar på den frågan.