Ny poesi för fiskar med svartare humor

Just nu pågår inspelningarna av sex nya kortfilmer i Norrköping.

19 juni 2014 15:40

Videon är inte längre tillgänglig

Samhällskritik, personkemi, mänsklighet, genusperspektiv och humor. Crazy Pictures serie ”Poesi för fiskar” rör upp många känslor och har en stor fanbase. Nu väntar sex nya kortfilmer med teman som arbetsliv, könsroller, politiker och överkonsumtion.

När NT nöje hälsar på en söndagskväll i juni råder full aktivitet i IT-företaget Gaias lokaler, i anslutning till Cnema. Välkända statister från Norrköping dansar sig svettiga och sju skådespelare, de flesta från Stockholm, står redo att hoppa in för att avsluta sista scenen före lunch. Klockan är nästan sju på kvällen och ett 40-tal matlådor går åt.

Från konferensrummet till kvällens fest hinner mycket att hända. Statisterna är lyckliga, men trötta. Någon har förberett sig för en typisk mansroll genom att stoppa hoprullade strumpor i trosorna och studerat killar på dansgolvet.

En annan välkänd skådespelare trippar förbi i en liten sommarklänning. I korridoren går kollektivets kompositör Gustaf Spetz med nästa Crazy Picturegeneration i en sele på magen.

– Det gäller att de får vara med från början. Det är roligt att vara på plats när det har kommit så här långt.

I rollerna ser vi som vanligt skådespelarna Magnus Sundberg och Christoffer Nordenroth, som bland annat blev utsedda till bästa manliga skådespelare under Novemberfestivalen 2010. De är viktiga ingredienser i Crazy Pictures framgångsrecept. Inte minst då Christoffer är med och skriver manus. Båda är glada över att vara i gång med nya inspelningar.

– Det vi spelar in nu är som en slags fri uppföljning av ”Ta mig”, säger Magnus Sundberg.

– ”Se mig” blir på många sätt råare, eftersom arbetslivet är tuffare på många sätt. Här står chefen och slukar unga medarbetare som köttbitar, till exempel, säger Olle Tholén.

Varje process har fått ta sin tid och det är tydligt att Carazy Picture-medarbetarna och andra filmälskare på plats njuter av situationen.

– Det är jättekul och kaotiskt i det här skedet. Jag älskar känslan precis innan allt brakar löst. När man har bestämt sig för att köra och allt är klart. Men det är ganska soft att sitta och jobba med materialet i lugn och ro sedan också, med en kopp kaffe framför datorn, säger Olle Tholén.

Han är också glad över hur de har tagit ett steg framåt vad gäller kvaliteten nu.

– Vår högsta nivå då är lägsta nivå nu. Det gör utmaningen större fast vi är mer rutinerade.

Det var nu eller aldrig för Poesi för fiskar-satsningen.

– Till hösten, när de här kortfilmerna har haft premiär, är det dags att storsatsa på långfilmsprojektet igen. Då har ingen tid att jobba med det här dygnet runt en månad eller två, säger Olle Tholén, som även är ordförande i Östergötlands förenade filmare.

Han och kollegorna i filmkollektivet måste snart ta beslut om en eventuell flytt. Nyligen var de på studiebesök hos Film i Skåne.

– Norrköpings kommun och resten av regionen satsar på all annan kultur än film och vi saknar stöd från näringslivet. Samtidigt bär vi fram Norrköping i branschen och inspirerar många unga filmare här. Så kan vi inte fortsätta.

Premiär för de tre första, nya kortfilmerna blir det i anslutning till valet i september.

– Det är rätt mycket samhällskritik i våra filmer, så det känns angeläget då, säger Olle Tholén.

Mer Poesi för fiskar

Tidigare har Crazy Pictures publicerat och distribuerat sju populära kortfilmer i serien; ”Ta mig”, ”Negerboll”, ”Generation krig”, ”Miljön”, ”Tiggaren”, ”Kuken brinner” och ”Övertidskrig”.Just nu spelar de in sex nya filmer, bland annat ”Se mig”, en slags uppföljare till ”Ta mig”.Sedan väntar en satsning på långfilmen, ett mål som eventuellt gör att de lämnar Östergötland för (Film i ) Skåne.

I framtiden hoppas de även på att kunna publicera en kortfilm i halvåret och samtidigt fortsätta göra större reklamprojekt med internationell spridning.

Företaget har fått många priser för sitt entreprenörskap och belönades senast 2012 av AGDA som Årets Kreatör.

Den första säsongen av ”Poesi för fiskar” har visats över åtta miljoner gånger på youtube och har visats på SVT samt getts ut på dvd.

Det senaste halvåret har filmkollektivet bland annat producerat en mellanakt för melodifestivalen, åt SVT.

Nyligen gjorde de en reklamfilm till Dumle som visas utanför Sverige och så har de jobbat för East Sweden och Norrköpings kommun lokalt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa