Norrköping

Östgötateatern och RATS Teater är två aktörer bakom projektet ”Exil”, en föreställning där poeter, inläsare, teknik och publik möts på en oväntad plats och kan interagera med hjälp av en app.

RATS står för ”Research, Arts and Technology for Society”, vilket innebär att teatern främst gör konstnärliga produktioner som involverar forskning, teknik och samhälle.

Artikelbild

| Ny app. I Exil finns kartan för föreställningen på Mirum Galleria. Där finns också mer information och andras svar.

Tillsammans med Stockholms Universitet och Kulturrådet har de skapat i ett nytänkande kulturprojekt.

– Vi märker att det går att nå nya målgrupper, exempelvis teknikintresserade män, på det här sättet, säger Rebecca Forsberg, regissör, dramatiker och grundare/konstnärlig ledare för RATS Teater sedan 2008.

Hon vill också uppmuntra till reflektion kring yttrandefrihet och det fria ordet i år när det 250-årsjubileum i Sverige.

Kontrasten mellan vacker poesi och eftertanke bland skyltarna i en kommersiell galleria är speciell. Idén lyfter till något alldeles extra eftersom den är väl genomförd, med bra ljud, en lättnavigerad och snygg app samt utmärkta inläsare. Musiken mellan stationerna ger visserligen associationer till "Alice i underlandet", men blir för mycket muzak för att engagera.

Artikelbild

| Ny app. I Exil finns kartan för föreställningen på Mirum Galleria. Där finns också mer information och andras svar.

I grunden handlar det helt enkelt om mänskliga möten.

– Jag har aldrig prövat något liknande. Det är nytt, kreativt och spännande istället för att bara läsa texterna i en bok. Att få gå runt så här gemensamt är en upplevelse, säger, Elian Thaljeh, som ingår i en testgrupp med egna erfarenheter av exil och hur det känns att behöva fly.

Artikelbild

| Exil. Vandringsdrama på Mirum Galleria.

– Texter som Jila Mossaeds rader "Vägen hem är förstörd, men vägen in till mig själv finns kvar" berör mig starkt, säger Johan Celander, konstnärlig ledare för Östgötateatern, som nu är en del av Scenkonstbolaget.

Efter varje dikt kommer en fråga. Publikens tankar fascinerar nästan lika mycket som dikterna i sig och samlas i appen. Stora livsfrågor som "Vem vattnar dina rötter?", "Vad kallar du hem?" och "Var är du på väg?" dryftas på ett ögonblick och skapar samtal som kan pågå i evighet.

Artikelbild

| Ny app. I Exil finns kartan för föreställningen på Mirum Galleria. Där finns också mer information och andras svar.

Vandringarna pågår även i Stockholm, men på torsdag klockan 13 är det premiär på Mirum Galleria i Norrköping. Den som vill kan gå rundan på egen hand, med hjälp av appen och egna hörlurar, men biblioteket på nedre våningen arrangerar också guidade turer.

För den som inte kan eller vill ta sig till slingan i ett köpcentrum går det att lyssna på dikterna direkt i appen.

"Exil" ingår i Östgötateaterns treåriga satsning på digital utveckling, med målet att utveckla nya mötesplatser och nätverk för teaterlivet i Östergötland. I år ligger fokus på publikens roll genom interaktivitet och mobilitet i stadsmiljö.