Ny app skapar poetisk upplevelse

På torsdag är det premiär för ”Exil– fria poeter på flykt”, ett interaktivt vandringsdrama i köpcentrumsmiljö.

25 april 2016 16:03

Norrköping

Östgötateatern och RATS Teater är två aktörer bakom projektet ”Exil”, en föreställning där poeter, inläsare, teknik och publik möts på en oväntad plats och kan interagera med hjälp av en app.

RATS står för ”Research, Arts and Technology for Society”, vilket innebär att teatern främst gör konstnärliga produktioner som involverar forskning, teknik och samhälle.

Tillsammans med Stockholms Universitet och Kulturrådet har de skapat i ett nytänkande kulturprojekt.

– Vi märker att det går att nå nya målgrupper, exempelvis teknikintresserade män, på det här sättet, säger Rebecca Forsberg, regissör, dramatiker och grundare/konstnärlig ledare för RATS Teater sedan 2008.

Hon vill också uppmuntra till reflektion kring yttrandefrihet och det fria ordet i år när det 250-årsjubileum i Sverige.

Kontrasten mellan vacker poesi och eftertanke bland skyltarna i en kommersiell galleria är speciell. Idén lyfter till något alldeles extra eftersom den är väl genomförd, med bra ljud, en lättnavigerad och snygg app samt utmärkta inläsare. Musiken mellan stationerna ger visserligen associationer till "Alice i underlandet", men blir för mycket muzak för att engagera.

I grunden handlar det helt enkelt om mänskliga möten.

– Jag har aldrig prövat något liknande. Det är nytt, kreativt och spännande istället för att bara läsa texterna i en bok. Att få gå runt så här gemensamt är en upplevelse, säger, Elian Thaljeh, som ingår i en testgrupp med egna erfarenheter av exil och hur det känns att behöva fly.

– Texter som Jila Mossaeds rader "Vägen hem är förstörd, men vägen in till mig själv finns kvar" berör mig starkt, säger Johan Celander, konstnärlig ledare för Östgötateatern, som nu är en del av Scenkonstbolaget.

Efter varje dikt kommer en fråga. Publikens tankar fascinerar nästan lika mycket som dikterna i sig och samlas i appen. Stora livsfrågor som "Vem vattnar dina rötter?", "Vad kallar du hem?" och "Var är du på väg?" dryftas på ett ögonblick och skapar samtal som kan pågå i evighet.

Vandringarna pågår även i Stockholm, men på torsdag klockan 13 är det premiär på Mirum Galleria i Norrköping. Den som vill kan gå rundan på egen hand, med hjälp av appen och egna hörlurar, men biblioteket på nedre våningen arrangerar också guidade turer.

För den som inte kan eller vill ta sig till slingan i ett köpcentrum går det att lyssna på dikterna direkt i appen.

"Exil" ingår i Östgötateaterns treåriga satsning på digital utveckling, med målet att utveckla nya mötesplatser och nätverk för teaterlivet i Östergötland. I år ligger fokus på publikens roll genom interaktivitet och mobilitet i stadsmiljö.

Exil-poeterna:

Nelly Sachs: Fick Nobelpriset i litteratur 1966 (gick bort 1970). Undkom koncentrationslägren genom att fly till Sverige 1940 och ett tema i hennes dikter är Förintelsen.

Faraj Bayrakdar: Född 1951 i Syrien, debuterade som poet 1979 och satt fängslad, utsatt för tortur under 14 års tid. Släpptes fri efter en internationell kampanj och lever och verkar nu i Sverige.

Jila Mossaed: Född 1948 i Iran, som hon flydde från. Kom till till Sverige 1986 och är nu en internationellt erkänd författare som givit ut sex diktsamlingar på svenska.

Inläsare: Mays Sylwan, Kyri Sjöman, Jila Mossaed, Ashkan Ghods, Abud Hanna, Josette Bushell-Mingo och Stefan Karsberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Wall Fotnot: Appen går att ladda ned till både iphone och android eller ipad och det går att välja svenska, engelska, persiska eller arabiska.