Nu möts Ghost i domstol

Under måndagen ska Linköpings tingsrätt undersöka möjligheten att nå en förlikning mellan de tidigare medlemmarna i Ghost och bandledaren Tobias Forge.

10 november 1917 13:07

Fyra tidigare bandmedlemmar i hårdrocksbandet Ghost har stämt Tobias Forge, mer känd under sitt artistnamn Papa Emeritus, vid Linköpings tingsrätt. De anklagar Forge för att ha skött affärerna kring bandet helt utan insyn. Kvartetten bakom stämnings­ansökan yrkar att tingsrätten ska tvinga band­ledaren – vid vite på 200 000 kronor – att redovisa bolagets intäkter och kostnader. Bakgrunden­ till stämningsansökan är uteblivna arvoden och ersättningar ­under flera år.

Tobias Forge motsätter sig kraven och hävdar att han ensam skapade Ghost och att de övriga i bandet endast fungerade som avlönade musiker.

En följd av det juridiska­ bråket har blivit att den hemlighetsfulla aura som omgivit bandet har gått förlorad. Tobias­ Forge anklagar de tidigare­ bandmedlemmarna för detta.

Hans advokat skrev i ett yttrande till tingsrätten: ”Anonymiteten har för övrigt lyckats bibehållas fram till dess kärandena anhängig­gjorde förevarande mål i domstol, varvid även Tobias­ Forges identitet olyckligtvis avslöjats. Resultatet är att ­kärandena nu raserat den mystik som omgivit rockbandet Ghost.”

Efter en omfattande skriftväxling kommer parterna nu för första gången att mötas i domstolen i Linköping. Det är ännu oklart om de forna bandmedlemmarna och bandledaren själva kommer att delta i förhandlingen eller om de endast låter sig representeras av sina juridiska ombud. Måndagens förhandling är en så kallad muntlig förberedelse. En sådan förhandling har två syften: Dels handlar det om att redo ut eventuella oklarheter inför en huvudförhandling, dels handlar det om att undersöka förutsättningarna för en förlikning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa