Nu får Nicole, 15, representera Sverige

Norrköpingstjejerna Nicole Biegniewska, 15, och Elin Körnich, 18, vann den svenska uttagningen till Öresunds solist. De kommer nu att representera Sverige när tävlingen fortsätter i Danmark.

23 januari 2019 21:30

Öresunds solist 2019 är en tävling öppen för unga violinister och blåsinstrumentalister. I helgen hölls den svenska uttagningen i Lund. Två unga musiker från Norrköping, violinisten Nicole Biegniewska, 15, och flöjtisten Elin Körnich, 18, valdes ut i sina respektive åldersgrupper.

– Det känns stort och väldigt roligt att få representera Sverige, säger Nicole Biegniewska.

Nicole Biegniewska valde att spela tredje satsen av Max Bruchs virtuosa violinkonsert som hon hört den nederländska stjärnviolinisten Janine Jansen spela i Stockholm för drygt ett år sedan.

– Jag satt nog med öppen mun på konserten, för det var så fantastiskt. Jag tittade på tredje satsen på Youtube hela vägen hem, berättar Nicole.

Nervositeten i Lund var så bedövande att Nicole Biegniewska knappt minns det egna framträdandet.

– Jag var lugn innan, men fick en adrenalinchock som är svår att förklara. Det kändes som att jag inte hade kontroll över min egen kropp.

Men framträdandet gick strålande och hon fick beröm för sin pondus, utstrålning och expressivitet i det erkänt svårspelade stycket.

Finalomgången av Öresunds solist blir ett möte mellan svenska och danska musiker i Ishøj söder om Köpenhamn den 10 mars. Vinnaren belönas med 8 000 danska kronor och möjligheter att framträda med symfoniorkester i Öresundsregionen.

Men redan på lördag, den 26 januari, ska Nicole Biegniewska spela med Norrköpings Symfoniorkester i De Geerhallen. Hon spelar i Ungdomsorkestern Nuso som medverkar i SON:s familjekonsert med Jojje Wadenius.

 

Dessa unga musiker gick vidare i Öresunds solist

Åldersgruppen 12-16 år:

Emma Lörstad, flöjt, 14 år

Axel Borgqvist, violin, 15 år

Harald Edin, kontrabas, 16 år

Nicole Biegniewska, violin 15 år

Åldersgruppen 17-21 år:

Christoffer Kaltenbrunner, klarinett, 19 år

Elin Körnich, flöjt, 18 år

Klara Kotarsky, viola, 17 år

Marcus Bäckerud, violin, 21 år

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus

Ämnen du kan följa