NT-bilder gladde Abba-fans

NT-fotografen Michael Svenssons bilder från den hemliga Abba-spelningen i Norrköping 1979 väcker stor uppmärksamhet. På lördagen premiärvisades de för hundratals fans på Abbamuseet på Djurgården.

25 april 2016 05:30

Den internationella fanklubbens 30-årsdag lockade Abba-vänner från hela världen till museet. De blev rikligt belönade framåt eftermiddagen när Benny Andersson himself, för första gången någonsin, dök upp på museet. Som en överraskning för de mest trogna. Han svarade på frågor från scenen och slog sig sedan ned vid den vita flygeln och ledde den stora och spontana kören av fans i "Thank you for the music".

En oförglömlig dag knöts ihop på ett publikfriande sätt.

Unika bilder från NT

Fram till dess hade mycket handlat om NT-fotografen Michael Svenssons bilder från Abbas spelning på Paradiset 1979. Michael Svensson "skuggade" Abba under hela det intensiva besöket i Norrköping, som omgavs av stort hemlighetsmakeri, och de bilderna förgyller nu ett eget rum på Abbamuseet. Och fansen var imponerade av bilderna. Michael Svensson fick svara på frågor, berömdes, blev fotograferad och fick skriva autografer.

– Min första autograf någonsin, sa han efter att ha glatt ett Abba-fan från Holland.

Efter tre år har Abba-museet hittills lockat runt en miljon besökare. De flesta från utlandet. Abba behåller greppet om musikvännerna och museichefen Ingmarie Halling gick mest omkring med ett stort leende på läpparna.

– Min favoritbild från Paradiset är den på Frida och Agneta tillsammans, sa hon.

– Jag älskar den och det är en av de bästa Abba-bilderna någonsin. Deras skratt tillsammans väcker så mycket personliga minnen. Jag kan riktigt höra dem skratta ihop igen.

Benny: "Det måste ha gått bra"

När Benny Andersson mötte publiken hade han ännu inte hunnit se bilderna. Med tanke på trängseln var det inte läge för honom att ens försöka lämna logen. Men han mindes spelningen i Norrköping.

– Det var en kul och spontan idé, sa han.

– Vi skulle ut i världen och turnera och ville testa vårt material inför en riktigt publik. Vi hade jobbat ganska länge i studion och repat bra. Men vi hade inte spelat låtarna live eller mött vår publik. Vi ville veta hur musiken skulle mottas. Det var både spännande och osäkert. Men det måste ha gått bra. Vi kom ju iväg på våra turnéer till USA och Australien.

NT-fotografen Michael Svensson passade också på att berätta om hur han rusade iväg till en glasskiosk och köpte tre glassar inför en av bilderna. På bilden, som publicerades på NT:s etta, kunde man se Benny, Frida och Björn Skifs (som också var med i Norrköping) flanera längs Drottninggatan med varsin strut i handen.

"Folk dansade på borden"

Benny Andersson skrattade gott när han fick höra historien.

– Var det du som betalade? Då får jag väl passa på att tacka för glassen. Nu är jag sugen på att se bilderna också.

Benny Andersson utstrålade en varm ödmjukhet inför alla fans från jordens alla hörn och i museets uppbyggda skivstudio berättade trummisen Rolf Alex, som kompade på Paradiset, om den hemliga spelningen som än i dag är en milstolpe i Norrköpings samlade nöjesliv.

– Det var jäkligt rörigt och hysteriskt där inne, sa han.

– Så mycket folk. Jag blev nästan orolig. Folk dansade på borden.

I vimlet av fans träffade NT Caterina Rivanor från Finland, Mike Flint från Kanada och Daniel-Jean Delabre från Frankrike. Deras entusiasm över fansens egen dag på Abba-museet var översvällande och var och en hade sin egen historia. Caterina flyttade till Sverige för Abbas skull och Mike inspirerades att lära sig svenska. Daniel-Jean tog i innerligast av alla i körsången.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!