När världspoesidagen närmar sig föds Nkpg Poesi – ett evenemang späckat med scenpoesi för unga vuxna. Totalt medverkar fyra etablerade poeter och tio lokala förmågor i poesistafetten på Stage Skandia och de konstnärliga uttrycken kommer säkerligen att svänga och dra åt olika håll under kvällen.

– Nkpg Poesi är det största som Litteraturscen Norrköping har gjort hittills. Och vi hoppas att det här ska bli ett årligt återkommande evenemang, säger Mats Granberg, projektledare för Stadsbibliotekets Litteraturscen Norrköping som står bakom initiativet.

Antalet ungdomar som skriver poesi och vill framföra sina alster har ökat under planeringens gång.

Artikelbild

| "Det känns nervöst" säger 19-åriga Wisal Suleiman som ska läsa sin poesi för publik på Nkpg Poesi den 20 mars. Hon är en av de ungdomar som på torsdagar träffas i Stage Skandias poesiverstad.

– Det känns jättekul och visar att något håller på att hända. Under kvällen ska vi varva de vana och etablerade med de mer oerfarna, för att visa att det här inte behöver vara så stort och svårt, säger Mats Granberg.

Den som vill får också framträda med sin poesi på en mindre öppen scen i Skandias foajé.

– Erfarenheterna av scenframträdanden varierar mycket. En del som står på scenen för första gången kan tycka att den stora scenen blir lite för stor, säger Mats Granberg.

De etablerade poeter som gästar evenemanget är Ortens bästa poet-vinnaren Farhiya Feysal, spoken word-artisten Yolanda Aurora Bohm Ramirez, scenpoeten Burcu Sahin och David Zimmerman.

Artikelbild

| 19-åriga Wisal Suleiman drömmer om att bli poet.

– Det är roligt för oss att få hit David som kommer från Norrköping, men numera bor i Malmö. Det här blir första gången som han läser sin poesi i Norrköping, berättar Mats Granberg.

19-åriga Wisal Suleiman har varit engagerad i poesiverkstaden på Stage Skandia sedan den startade i höstas. Hon drömmer om att själv bli poet och uppskattar både att få chansen att uppträda och att få lyssna på de inbjudna poeterna.

Artikelbild

– Jag känner inte till alla som kommer, men jag ser fram emot att få höra dem. Man lär sig mycket av att höra andras texter. Sedan är det också roligt att kanske få prata lite med dem, säger hon.

Wisal Suleiman har rötterna i Palestina och hennes dikter handlar om krig men också om hennes eget liv och erfarenheter.

– Jag tycker att poesins uppgift är att sprida vackra budskap. Men själv känner jag ofta ilska över hur samhället och världen ser ut när jag skriver, säger hon.

Nkpg Poesi är ett samarbete mellan Stadsbibliotekets projekt Litteraturscen Norrköping och Stage Skandia. Bakgrunden till initiativet är Litteraturscen Norrköpings uppdrag att engagera unga vuxna som biblioteket vanligtvis har svårt att nå.

– Men det är alltid bättre att gå till en plats där målgruppen finns, än att göra något på biblioteket och inte nå publiken, säger Mats Granberg. På Stage Skandia finns en poesiverkstad för ungdomar. Här finns en scen och en perfekt lokal som ungdomar redan känner till. Det är ett utmärkt ställe att vara på.

Projektet Litteraturscen Norrköping drivs av Stadsbiblioteket med stöd av States kulturråd. Totalt deltar tio lokala poeter i Nkpg Poesi: Wisal Suleiman, Mohammed Braale, Daniel Braesch, Astrid Joelsson, Adam Daagh, Jesper Lundby, Clara Karlin, Thomasine Eriksson, Mia Sandström och Jonas Edström. Programvärd är Josefin Mattson.