Norge kan stoppa Utoya-monument

Den norska regeringen stoppar arbetet med det omstridda minnesmärket för terrordådet på Utoya den 22 juli 2011, skriver NRK. Anledningen är de skarpa protesterna från boende på orten. Den svenske konstnären Jonas Dahlberg hoppas få fortsätta med arbetet.

15 september 2016 13:27

Jonas Dahlberg ligger bakom minnesmärket "Memory wound", som ska bestå av ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt genom en udde på fastlandet Sorbråten i närheten av Utoya. I juni stämdes den norska staten av lokalbefolkningen i ett försök att stoppa planerna på minnesmärket.

Kommunminister Jan Tore Sanner uppger för NRK att regeringen nu överväger att sätta stopp för Dahlbergs förslag helt och hållet för att gå ortsborna till mötes.

Undvika rättstvist

Vi vill slippa en upprivande rättstvist som skulle innebära en svår börda för många, säger han, och tillägger att man hoppas kunna hitta ett annat minnesmärke än det som ursprungligen var tänkt.

Jonas Dahlberg hoppas få fortsatt förtroende att genomföra arbete med minnesplatserna i Hole och Oslo, säger han i en skriftlig kommentar till TT:

"22 juli-händelserna var en politiskt motiverad terrorattack. I dagens politiska klimat är det viktigare än någonsin att prata om hur det kunde ske. En minnesplats som eftersträvar att alla skall vara överens, en form av tystnad, förminskar det som hände och riskerar att bidra till att omständigheterna kan glömmas bort", skriver han.

Fortsatt förtoende

Dahlberg skriver vidare att bästa sättet att hedra dem som miste livet är att "insistera på ett fortsatt gemensamt samtal om det som skedde. Och att samtalet i sig, om än i stunder obehagligt, är det som på sikt kan fungera som bearbetning av traumat."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT