Mitt i krigets meningslösa soppa

Arkadij Babtjenkos nya krigsskildring, "Dagar i Alchan-Jurt" är både aktuell och mycket läsvärd.

22 september 2014 14:10

Det är krig igen. Artiom och hans kamrater skickas till en by i Tjetjenien som heter Alchan-Jurt. Enligt order ska man ha ringat in tjetjener som brutit sig ut ur huvudstaden Groznyj. Det är kallt, mörkt och det finns varken färskvatten eller mat. Artiom och hans kamrater stirrar ut i mörkret någonstans finns fienden, någonstans finns de egna men allra närmast är kölden, hungern, törsten, sömnbristen samt den ständigt närvarande ledan.

Det är inte första gången reportern och författaren Arkadij Babtjenko skjuter skarpt. Han har tidigare skrivit om sin tid som soldat i de båda Tjetjenienkrigen i "Krigets färger" och han har tog värvning som frivillig i Rysslands krig mot Georgien för att kunna skriva om det, "Bilder av ett litet krig".

"Dagar i Alchan-Jurt" är mer en realistisk roman än reportage. Här koncentrerad till drygt etthundra sidor laddad men under tryckt spänning. Kanske är det så att några tjetjener – av bokens soldater kallade "tjechon" – lyckas anfalla dem bakifrån. Hursomhelst öppnar de ryska soldaterna eld mot grannbyn Alchan-Kala. Soldaternas letargiska tillstånd förbyts i en våldsam beskjutning: granater regnar ned över byn som till synes ligger öde. Också Artiom grips av besinningslösheten och avfyrar sitt vapen mot ett hus där fienden eventuellt finns. För den enskilde soldaten består kriget bara av händelser utan sammanhang och överblick: "Och runtomkring rasar kriget, och som vanligt fattar inte en jävel någonting, och var och en sköter sitt – prickskytten skjuter, inrikes skjuter, Artiom och psykologen bogserar, granaterna briserar, kulorna flyger, den sårade soldaten gick hem till fots som en elev efter skolan – alla kokar sin egen soppa i kriget, och nu är det ett kort uppehåll i striderna och det vill ingen bryta.", skriver Arkadij Babtjenko.

Vad som präglar Babtjenkos krigsskildringar är den fysiska utmattningen och utsattheten. Hur plågsamt det är att springa med full utrustning och beväpnad. Hur det skämda träskvattnet som han ratar kan förvandlas till den bästa dryck i världen även om det också innehåller sjögräs och fiskyngel. Och hur kroppens reaktioner avtrubbas och den bara har ett enda syfte: att överleva.

Denna realistiska och föga glamourösa bild av kriget har givetvis gjort Babtjenko till en misshaglig individ i den krigförande ryska Putinregimens ögon. Av dem utmålas han som en vän till Ukraina och en landsförrädare.

Världen av idag behöver sanningssägare, reportrar och författare med Arkadij Babtjenkos mod och av hans litterära klass. "Dagar i Alchan-Jurt" är både hyperaktuell och läsvärd.

Litteratur

ARKADIJ BABTJENKO

Dagar i Alchan-Jurt

Översättning: Ola Wallin

Ersatz

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!