Markoolio utlovar enbart nostalgi i Globen

Markoolio återvänder till Globen, där han för snart 20 år sedan spelade inför en publik på omkring 13 000 personer.

Utan ny musik i ryggen hoppas han upprepa succén, med hjälp av en nostalgivåg och nytänt intresse för låtar som “Millennium 2” och “Sola och bada i pina colada”.

2 december 2019 13:00
De senaste fem åren har det varit ett jävla röj, så jag kände att det kanske är dags. Jag vet knappt själv när jag släppte ny musik senast. Jag kommer inte att köra några nya låtar utan bara de gamla, som jag har förstått att folk vill höra, säger han.

Marko "Markoolio" Lehtosalo släppte faktiskt en singel, “Bastukungen”, så sent som 2017, men är väl medveten om att det är de gamla låtarna som har gjort att han har kunnat turnera och även spela på ett antal festivaler de senaste åren.

Det började på Emmabodafestivalen. De bokade några akter som en kul nostalgigrej. Första året sprang jag fram till arrangörerna och bad att få komma tillbaka nästa år. Jag var helt chockad över responsen. De tyckte att “Nä, man får bara spela en gång”, men jag sa att jag kan betala för att få uppleva det här igen, säger han och fortsätter:
Det blev tre gånger totalt och varje gång har jag tänkt att alla jag känner borde få vara med och uppleva det. Det är den känslan jag vill förmedla nu när jag går in i Globen, säger han.

"Svindyrt att hyra Globen"

Spelningen i Globen strax efter millennieskiftet var en milstolpe i karriären för en då 25-årig “plojrappare”, som han själv kallar sig. Det skapade rubriker när en stand-in för Markoolio i brandsäker dräkt under låten “Millennium 2” gjorde entré med lågor som slog ut från kroppen. Något gick snett och stuntmannen fick föras till sjukhus med lättare brännskador.

Den nya showen kommer förhoppningsvis att bjuda på mindre livshotande dramatik, men Lehtosalo har varit nervös av andra skäl.

Man är ju van som artist att det inte drabbar en själv om publiken sviker, man får ju betalt av arrangören ändå. Men här är det vi själva som anordnar och att hyra Globen kostar ju, alltså det är svindyrt. Jag har varit stressad över det innan men nu är jag lugn, vi har sålt ungefär 7 000 biljetter hittills.

Talade ut i "Sommar i P1"

Markoolio har gått från att sjunga om drinkar och brudar, via bajsreferenser i “Dr Mugg” till ett sommarprat där han vågade visa sig sårbar och berätta detaljer om misshandel under uppväxten. Hans avsnitt av "Sommar i P1" var bland förra årets mest lyssnade och gläntade på locket till saker Marko Lehtosalo hade försökt att förtränga.

Jag har alltid setts som glad och spexig. Sedan hade jag haft den här lilla mörka, vidriga hemligheten som nu började krypa fram. Jag hade en period där jag funderade på om det var okej för mig att gå upp på scenen och vara glad, eller om jag var tvungen att börja göra deppmusik och måla mig svart runt ögonen.

TT: Vad fick dig att ta steget till att berätta i ditt sommarprogram?

Det var min mamma som sade att jag borde börja berätta sanningen. Det var svinjobbigt, men jag pratade med mina syskon och morsan och de sade att “det är klart att du ska göra det”. Det var jobbigt både att skriva och att spela in och när det hade sänts tänkte jag “Vad fan ska jag babbla om det där för?”. Jag hade aldrig varit hos en terapeut utan det var som att öppna locket och dela med mig av mina hemligheter för hela Sverige.

Många hörde av sig efteråt och delade med sig av sina egna upplevelser. Lehtosalo ångrar inte beslutet att visa upp en annan sida av sig själv i ett av Sveriges mest lyssnade radioprogram.

Det var rätt skönt att prata om det även om det gjorde ont. Har jag hjälpt en enda person så var det värt det.
Fakta: Markoolio

Född 1 januari 1975. Slog igenom med singeln "Sommar och sol" 1998 och har sedan dess släppt sju album. Dessutom har han spelat i tv-serier som "Dr Mugg", "Hem till Midgård", "Familjen Rysberg" och är nu aktuell med en roll i SVT:s julkalender "Panik i tomteverkstan".

Han vann "Let's dance" 2013 och har varit programledare för Rix Morronzoo. Han har precis spelat in en första säsong av en svensk version av motorprogrammet "Top gear", där han, Adam Alsing och Tony Rickardsson kommer att vara programledare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann Edliden/TT